Places logo
Menu

De toekomst voor ondernemers: 3D printing

De toekomst voor ondernemers: 3D printing

U heeft ongetwijfeld al van deze snel ontwikkelende technologie gehoord. 3D printen is hot and happening. Maar wat is het nou eigenlijk en wat kan deze ontwikkeling betekenen voor u als ondernemer? Hoewel het fenomeen van 3D printing nog niet zo lang bestaat, kan het zeker al een rol spelen in uw onderneming. Places.nl zet daarom in deze blog uiteen wat het is, hoe het werkt en hoe u er uw voordeel mee doet.

Wat is het?

3D printing is een nieuwe productietechniek die Additive Manufacturing genoemd wordt. Deze techniek houdt in dat een digitaal bestand wordt omgezet naar tastbaar object doordat deze laagje voor laagje wordt opgebouwd. Architecten gebruiken deze techniek bijvoorbeeld al langere tijd om complexe modellen af te drukken. Ze ontwerpen deze dan op de computer, waarna de printer ze laagje voor laagje omzet in een bepaald soort materiaal. Deze gelaagde opbouw wordt ook wel Rapid Prototyping of 3D printing genoemd. Zoals de naam het al zegt, is een van de grote voordelen van deze techniek de snelheid waarmee objecten geproduceerd kunnen worden, waardoor de tijd die het kost om een product op de markt te brengen kort is. Ook zijn de mogelijkheden van het 3D printen eindeloos, waardoor er totaal nieuwe ontwerpen in de markt kunnen worden geïntroduceerd. Het is bijvoorbeeld al mogelijk om 3D-objecten in verschillende materialen te printen. Zo wordt er geëxperimenteerd met het printen van organen, eten en gouden sieraden. Kortom, veel voordelen dus. Maar, hoe gaat zoiets nu in zijn werk?

Afbeelding1

Hoe werkt het?

Om een 3D object uit te kunnen printen dient u deze eerst te ontwerpen met een speciaal daarvoor bedoeld ontwerp programma. Dit is een technisch ontwerp waarin de vorm van het object wordt beschreven in een CAD-bestand. Om uw ontwerp uit te laten printen, moet deze worden omgezet naar een .STL bestand. Dit is een bestand dat speciaal gemaakt is voor het printen door middel van Rapid Prototyping en beschrijft de vorm van het object dat u heeft ontworpen met de 3D printing software. Wanneer het ontwerp is omgezet naar het .STL bestand, kan het ontwerp door de printer laag voor laag worden opgebouwd uit tastbaar materiaal. Dit gebeurt doordat een laserstraal per laag de oppervlakte het materiaal verhardt. Het materiaal dat in eerste instantie bestaat uit poeder wordt dus in een driedimensionale vorm gesmolten. Vervolgens zakt de laag een fractie naar beneden, zodat de volgende laag kan worden verhard. Een 3D object bestaat dus uit een aantal verharde lagen die op elkaar worden geplaatst. Van badeend tot diamanten ring, met 3D printing heeft u duizenden mogelijkheden. Eigenlijk is een 3D printer een soort mini fabriek waarmee u direct zelf uw producten kunt fabriceren, waardoor u het productieproces zelf in de hand heeft. Vanwege de diversiteit aan materialen die u kunt gebruiken om mee te printen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo bestaan er al printers die kunnen printen in chocola, kunststof, goud, keramiek, papier, hout en glas. Deze techniek maakt het dus een stuk gemakkelijker om uw eigen producten te ontwerpen en te produceren. Er zijn tegenwoordig diverse programma's waarmee u uw eigen producten digitaal kunt ontwerpen. Op Shapeways.com vindt u een overzicht van programma's die hier geschikt voor zijn. Ook zijn er al verschillende soorten printers om uw 3D objecten mee uit te printen. Bent u benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Lees dan op Ground3d meer over de mogelijkheden van 3D printing of bekijk de populairste 3D printers voor thuisgebruik.

Afbeelding2

Doe het zelf!

3D printing is natuurlijk een geweldige ontwikkeling die enorme voordelen met zich meebrengt. Maar wat kan deze nieuwe technologie voor uw onderneming betekenen? Er zijn al verschillende ondernemingen die gebruik maken van de 3D printer. Vooral ondernemingen in de medische wereld, de architectuur en de game- en filmindustrie werken al langere tijd met deze technologie. Deze vakgebieden gebruiken 3D printing voornamelijk voor het printen van modellen, kleine prototypes en gebruiksvoorwerpen. Het voordeel is dat er gemakkelijk één product kan worden geprint en dat u deze naar uw eigen voorkeuren kunt 'customizen'. Maar ook voor andere ondernemingen zijn er voordelen weggelegd. Verschillende mkb'ers gebruiken deze techniek al om bijvoorbeeld voorbeeldproducten te ontwerpen of in eigen materialen te voorzien, zodat externe leveranciers overbodig zijn. Zo versnelt 3D printing het productieproces enorm en zorgt het er voor dat het helemaal in uw eigen hand ligt. Volgens een onderzoek van Windesheim, ook wel het RAAK-project genoemd, is 3D printing voor iedere ondernemer weggelegd. De verscheidenheid aan materialen waarmee geproduceerd kan worden zorgt ervoor dat de mogelijkheden om nieuwe producten te ontwerpen enorm zijn. Mede dankzij de diverse ontwerpprogramma's die er beschikbaar zijn, zet u nu in een handomdraai zelf uw eigen originele ontwerp in elkaar.Afbeelding3 Er zijn al verschillende ondernemingen in Nederland die zich in deze technologie zijn gaan specialiseren. Men verwacht dat iedereen over een paar jaar in staat is om thuis zijn of haar eigen 3D objecten te produceren. Ook worden er met verschillende soorten materialen getest. Zo zou het over een aantal jaar ook mogelijk zijn om in bijvoorbeeld metaalstof of glasstof te printen. Voor mensen die nog geen 3D printer hebben is er de mogelijkheid om in een printshop ontwerpen vorm te laten geven. Als u erover nadenkt om een 3D printer aan te schaffen, maar er nog niet helemaal uit bent, kunt u in een Fablab experimenteren. Dit zijn toegankelijke werkplaatsen door het hele land waar u vrij uw gang kunt gaan met 3D printen.

Wat kan 3D printing u opleveren?

Er hangen dus grote voordelen aan 3D printing. Niet alleen versnelt deze techniek het productieproces, ook heeft u dit geheel in eigen hand, waardoor u zelf de oplage en het ontwerp kunt bepalen. Deze techniek is daarom heel geschikt om nieuwe modellen mee uit te testen. Het voornaamste voordeel is dus dat u hier tijd en kosten mee kunt besparen. De aanschaf van een 3D printer is echter wel prijzig. Echt goede 3D printers zijn nog vrij duur en moeten handmatig in elkaar gezet worden. Gelukkig wordt er hard aan de weg getimmerd en zal de voortgaande techniek ervoor zorgen dat 3D printers steeds betaalbaarder worden. In de toekomst zullen kleine eenvoudige gebruiksvoorwerpen steeds vaker zelf kunnen worden geproduceerd en is het niet meer noodzakelijk om dit uit te besteden aan externe producenten. 3D printing heeft dus de toekomst. En hoewel er nog niet in ieder huis een 3D printer te vinden is, wordt deze technologie voor steeds meer mensen toegankelijk. Als onderneming kunt u dus niet achterblijven. Kunt u niet wachten om zelf aan de slag te gaan met uw eigen ontwerpen? Op Ground3D treft u een stappenplan aan waarmee u direct kunt beginnen. Ook kunt u voor meer informatie kijken naar de instructievideo van Mashable of de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 3D printen volgen op NUtech.nl. Zo blijft u altijd up to date!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!