Places logo
Menu

De detailhandel: groeiend, maar waarom?

De detailhandel: groeiend, maar waarom?

Misschien had u het bericht al gezien: de detailhandel is booming business. In het laatste kwartaal van 2015 heeft deze branche 1,3 procent meer omzet gemaakt dan in datzelfde kwartaal een jaar daarvoor. Het CBS meldt in de Kwartaalmonitor Detailhandel deze groei. De trend is echter niet helemaal nieuw: dit is voor het vijfde kwartaal op rij dat de branche de wind in de rug heeft. Waar is deze stijgende lijn precies aan te danken?

De drijvende kracht: food en webshops

De twee sterkst groeiende sectoren zijn in het onderzoek duidelijk aan te wijzen: de foodsector en de webshops. De voedselhandel zette in het vierde kwartaal maarliefs 2,1 procent meer om dan in die periode in 2014: bijna twee keer zoveel als de gemiddelde groei. Echter, dit is nog niks vergeleken met de webwinkels en postorderbedrijven. Deze sector draait historische cijfers: de omzet van deze winkels is met bijna 19 procent gestegen. Een ongekende populariteit!

Stagnering bij non-food

Bij winkels in non-foodartikelen was de afgelopen periode wat minder rooskleurig. De omzet nam daar ook toe, maar met een aanzienlijk lager percentage van slechts 0,4 procent. Bijna alle deelbranches hadden te maken met minder groei dan voorheen. Kleding- en schoenenwinkels en winkels in consumenten-electronica hadden zelfs te kampen met een dalende omzet. De electronicazaken zijn het diepst gezakt en zitten als sinds begin 2015 in een neerwaartse trend. De omzet hierin is in het laatste kwartaal met 4,4 procent afgenomen.

Wat betekent dit voor u?

Heel leuk en aardig, al die cijfers, maar wat heeft u daar als ondernemer nou aan? Ten eerste kan het bij u het laatste steuntje in de rug betekenen voor het bouwen van die webshops. Twijfelde u over de markt in deze sector? Dan kunt u er bij dezen gerust vanuit gaan dat webwinkels gewild zijn. Ook ondernemers in de woonwinkels, persoonlijke verzorging en speciaalzaken mogen ervan uitgaan dat hun sector in een positieve trend zit. Echter, mocht u plannen hebben voor een fashion- of electronicawinkel, dan is het aan te raden uw plannen goed te overdenken en uw zaak eventueel te verbreden naar een meer aantrekkende markt.

Meer adverteren?

Wilt u ook graag meer klanten, maar heeft u nog te weinig naamsbekendheid? Meld u dan gratis aan op Places.nl, of kies voor een uitgebreide bedrijfsvermelding op Telefoonboek.nl. Hier kunt u uw bedrijf toevoegen om een grotere naamsbekendheid te bereiken en uw markt te vergroten. Neem voor meer informatie contact op met onze klantenservice op 024 - 3555 299, we helpen u graag verder!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!