Places logo
Menu

Dag van de mantelzorg: heb jij een mantelzorger in dienst? Dit kun je doen als werkgever!

Dag van de mantelzorg: heb jij een mantelzorger in dienst? Dit kun je doen als werkgever!

Vandaag is de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Een speciale dag om iedereen die zorgt voor een zieke of hulpbehoevende naaste in het zonnetje te zetten. Voor werkgevers is deze jaarlijkse dag een mooie gelegenheid om het thema onder de aandacht te brengen. Eén op de drie Nederlanders is mantelzorger of mantelzorger geweest. Het is voor mantelzorgers vaak lastig om balans te vinden tussen zorgtaken en hun eigen leven. Als werkgever kun je actief meedenken met jouw mantelzorger. Places.nl geeft je een paar tips om oplossingen aan te dragen zodat je kan helpen om het leven van jouw mantelzorgers in balans te brengen. Je wilt tenslotte jouw werknemers energie geven en gemotiveerd houden.

Meedenken met jouw mantelzorger

Mantelzorger ben je als je langer dan drie maanden, 8 - of meer dan 8 uur - voor iemand zorgt. Het gaat vaak om een partner, kind of (schoon)ouder. Voor jouw werknemer kan het soms moeilijk zijn om werk, de zorg en vrije tijd met elkaar te combineren. Er zijn al diverse verlofregelingen om werk en zorgtaken te combineren, maar omdat mantelzorg vaak langdurig en intensief is, zijn deze verlofregelingen soms niet genoeg. Aanvullende maatregelen kunnen helpen om te zorgen dat er een betere balans tussen werk en privé ontstaat. Door jouw medewerker te helpen de mantelzorgtaken te combineren met zijn of haar werk houd je jouw werknemer gemotiveerd en gedreven.

Steun op het werk

Mantelzorgers kunnen veel steun ervaren als ze prettige contacten hebben op de werkvloer. Het kan prettig zijn om te weten dat jouw mantelzorger iemand heeft om de situatie mee te delen. Je kunt vragen of je iets kan betekenen voor jouw werknemer en af toe op gesprek uitnodigen. Op deze manier heeft de werknemer het gevoel dat hij/zij gehoord wordt. Dit kan zorgen voor meer positieve energie en een betere band. Het laat bovendien zien dat je geeft om je werknemers.

Zelf invulling geven aan cao

Werknemers die mantelzorger zijn kunnen beroep doen op verschillende Wet- en regelgevingen. Er zijn diverse vormen van verlof waar jij als werkgever mee te maken kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan kort verzuim, calamiteitenverlof en kort- en langdurende zorgverlof. Mantelzorgers kunnen vaak niet van tevoren zien hoe lang zij genoodzaakt zijn voor iemand te zorgen. Het kan dus voorkomen dat kort verlof toch doorloopt tot langdurend verlof. Bij langdurig verlof is het zo dat de werknemer geen recht heeft op doorbetaling van het salaris. Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om bepaalde afspraken te maken in de cao zodat werk en privé beter gecombineerd kunnen worden. Op deze manier kun je investeren in flexibeler werken en duurzaam inzetbare werknemers.

Tips ter ondersteuning mantelzorg

  • Herken tijdig een mantelzorger. Dat voorkomt veel onduidelijkheden zoals onnodig ziekteverzuim. Probeer betrokken te zijn met jouw werknemers als je merkt dat er tekenen van overbelasting of verminderde concentratie/betrokkenheid plaatsvinden.
  • Zorg voor een open cultuur, waarin werknemers eerlijk durven aan te geven dat ze mantelzorger zijn.
  • Geef andere collega's van de mantelzorgers de ruimte om aan te geven hoe zij de situatie ervaren en wat er voor hen verbeterd kan worden.
  • Probeer als werkgever mee te denken met de mantelzorger. Wellicht zijn er afspraken te maken over flexibele aanvangstijden, thuiswerken of een eenvoudiger takenpakket. Ook meedenken over telefonisch bereikbaar zijn voor het thuisfront of tijdens werktijd wat regelklussen mogen doen kan voor de mantelzorger een oplossing zijn.
  • Geef aan dat de mantelzorgers het op tijd moeten aangeven als werk en mantelzorg niet meer goed te combineren is.
  • Verras jouw mantelzorger op de werkvloer met een leuke kaart van alle collega's of een cadeautje. Organiseer een lunch, stoelmassage of verwenmoment voor werkende mantelzorgers om even stil te staan bij deze dag.

Wat levert een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid op?

Voor werkgevers is het zeker de moeite waard om aandacht te besteden aan de mantelzorg. De voordelen van het voeren van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid zult u op de korte en lange termijn merken.

  • Je behaalt hogere productiviteit en kwaliteit van werkzaamheden
  • Je behoudt waardevolle medewerkers
  • Je behoudt kennis en ervaring
  • Je vermindert ziekteverzuim (kosten)
  • Je toont je als een aantrekkelijke werkgever
  • Je toont een goed imago

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!