Consumentenbond waarschuwt voor misleidende beveiligings-app Facebook

Consumentenbond waarschuwt voor misleidende beveiligings-app Facebook

De consumentenbond raadt de nieuwe beveiligingsapp van Facebook sterk af. Dat werd woensdagochtend bekend gemaakt. De Onavo Protect - VPN Security creëert een zogeheten virtual private network (VPN) verbinding wat zegt je persoonlijke gegevens te beschermen, maar volgens de Consumentenbond gebeurt het tegenovergestelde.

VPN-verbinding

De meeste aanbieders van VPN-diensten creëren dus een extra beveiliging op een website waardoor hackers je persoonlijke gegevens niet kunnen achterhalen. Echter, Onavo Protect heeft daarnaast nog een andere activiteit, namelijk je dataverkeer analyseren. Facebook heeft het data-analyse bedrijf Onavo in 2013 overgenomen, en die focus is sindsdien niet veranderd. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens zoals naam, telefoonnummer, gebruiksgeschiedenis en locatie. Hierdoor krijgt Facebook bijvoorbeeld een idee welke apps veel gebruikt worden.

Misleidend

Sinds de nieuwe update heeft Facebook in het menu een kopje "Protect" opgenomen. Als je hierop klikt wordt je automatisch doorgeleid naar de App Store, waar je de app kan downloaden. Echter staat hier nergens duidelijk vermeldt dat de app dus ook je data gegevens verzamelt, analyseert en vervolgens doorspeelt naar Facebook. Vervolgens kan Facebook deze informatie weer verspreiden aan advertentie partners, waardoor het een serieuze inbreuk is op de privacy van gebruikers van de app. Wat het nog misleidender maakt, is dat in de verkorte privacyverklaring van Facebook hier niks over te lezen staat.

Aangeraden wordt dus ook als je gebruik wilt maken van een VPN-dienst, te kiezen voor een betaalde versie. Hierdoor weet je dat je persoonlijke gegevens ook beschermd worden en dat ze niet worden doorgespeeld naar derden.

Foto: Pexels