Places logo
Menu

CEO Ryanair verwacht dat concurrenten failliet zullen gaan door stijging brandstofkosten

CEO Ryanair verwacht dat concurrenten failliet zullen gaan door stijging brandstofkosten

Michael O"Leary, de CEO van Ierse budget luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dat andere Europese luchtvaartmaatschappijen de winter niet doorkomen.

Begin deze week vertelde O"Leary in een gesprek met Amerikaanse nieuwszender CNBC dat de stijging van de olieprijs volgens hem zal zorgen voor het faillissement van Europese concurrent luchtvaartmaatschappijen. Met de stijging van de olieprijs doelt hij op de prijs van een vat Brentolie, die tot meer dan 80 dollar per vat steeg nadat President Trump de nucleaire deal met Iran opzegde. Dit land is een belangrijk lid van oliekartel OPEC.

De hoge prijs van een vat olie brengt een stijging van brandstofkosten met zich mee. Dat zal zijn Europese rivalen de nek omdraaien, denkt de Ryanair-CEO. Hij zei daarover: "Van sommige luchtvaartmaatschappijen die vorig jaar geen geld verdienden toen olie 40 dollar per vat kostte, denk ik niet dat ze deze winter overleven als olie op deze hogere niveaus blijft". Het wegvallen van spelers zal het concurrentielandschap in de luchtvaartsector van Europa veranderen, volgens O"Leary.

De klap zal Ryanair overigens niet raken. Het bedrijf maakte maandag, na het financiële jaar dat eindigde op 31 maart, een record jaarwinst van 1,45 miljard euro bekend. Dit kwam voor velen als een verrassing vanwege onenigheid binnen het bedrijf over arbeidsvoorwaarden. De omzet steeg met tien procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Wel zorgt de stijging in brandstofkosten ervoor dat de CEO "pessimistisch" is over groeivooruitzichten. Bovendien denkt O"Leary dat het bedrijf dit jaar geen grote omzetstijging te wachten staan.

Welke Europese luchtvaartmaatschappijen we in de komende tijd volgens O"Leary zullen zien verdwijnen is onduidelijk.

Afbeelding: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!