Places logo
Menu

Bitcoin-futures: wedden op de toekomst van bitcoin

Bitcoin-futures: wedden op de toekomst van bitcoin

Vanaf 10 december kunnen er bij de Chicago Board Options Exchange (CBOE), de grootste Amerikaanse effectenbeurs voor opties, bitcoin-future contracten worden gekocht. Na het goedkeuren van de bitcoin door de Amerikaanse toezichthouder kon CBOE beginnen met het verkopen van de contracten. Door de nieuwe ontwikkeling is één bitcoin maar liefst meer dan 16.000 dollar waard.

CBOE

Met een bitcoin-future koopt een belegger een contract om bitcoins te kopen of verkopen op een bepaald moment in de toekomst voor een vooraf afgesproken prijs. Zo kan er dus letterlijk geld worden verdiend met het voorspellen van de toekomst.

Voorlichtingssite voor beleggers Investopedia legt uit hoe het werkt: stel je kocht één CBOE bitcoin-future contract in maart 2017 (toen het overigens nog niet mogelijk was) voor 15.000 dollar: de prijs voor één bitcoin toentertijd. Dan heb je 6.600 dollar nodig (een marge van 44%) om te bewijzen dat je de aankoop kan maken. Op woensdag 14 maart 2018 zou je theoretisch gezien één bitcoin krijgen. In de praktijk krijg je echter niet één bitcoin, je krijgt het verschil in prijs zodat je er een kan kopen.

Positieve ontwikkeling

Dit maakt het commerciële belang van de bitcoin nog groter aangezien het speculeren op de koers ook bedrijven en andere grote investeerders aantrekt. Voor de koers van de bitcoin is dit mogelijk een positieve ontwikkeling. Daarnaast kan de bitcoin meeliften op het professionele en betrouwbare imago van de CBOE waardoor er tevens meer vertrouwen in de cryptomunt kan komen.

Vanaf 18 december kunnen er ook bitcoin-future contracten worden gekocht via het Amerikaanse derivatenbeursbedrijf de Chicago Mercantile Exchange (CME). De grootste verschillen zijn dat er bij CME contracten van 5 bitcoins worden verkocht en bij CBOE-contracten voor 1 bitcoin. CME-contracten zijn tevens gericht op een langere termijn dan die van CBOE.

Shorters liquideren

Er zijn ook een aantal beleggers die short zijn gegaan op de bitcoin. Short gaan is een strategie waarbij een investeerder geleende aandelen verkoopt. De verwachting van de investeerder is dat de prijs van de belegging gaat dalen. Wanneer de prijs daadwerkelijk daalt, dan koopt de investeerder de aandelen weer en geeft hij zijn belegging terug aan de verkoper van wie hij ze in de eerste instantie had geleed.

Als het ware wordt er dan gewed dat een bepaalde acquisitie gaat dalen. Bij de bitcoin kan dit ook en een aantal sceptici hebben dit dan ook gedaan. Sinds de plotselinge waardestijging naar aanleiding van het lanceren van de bitcoin-futures, zijn er echter een hoop bitcoin-shorters die nu liquideren (de short is opgeheven en de shorter is in principe failliet).

De eerste shorter had maar liefst 2.3 miljoen gewed dat de bitcoin zou dalen. Hoe langer een bedrijf wacht met liquideren, hoe meer geld zij verliest. Vandaar dat er zo veel shorters zijn die voor deze route kiezen.

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!