Betaal-app Tikkie steeds populairder: nu ook bij de overheid
Na een avondje uit eten met vrienden is een veelgehoorde kreet: stuur maar een Tikkie. Ruim 3 miljoen Nederlanders kennen en gebruiken de betaal-app Tikkie, gemaakt door ABN Amro. Overheden zijn sinds kort met de betaal-app gaan experimenteren. Boetes, tolwegen of collegegeld kan bij sommige instellingen betaald worden via een Tikkie.
Overheden
Jarco de Swart van ABN Amro vertelt het volgende over deze ontwikkelingen: "Zes overheden en semi-overheidsinstellingen gebruiken Tikkie. Er lopen nog gesprekken met meerdere gemeenten en een uitvoerende dienst om het betalen via Tikkie ook daar in te voeren." De instellingen die nu al gebruik gaan maken van Tikkie zijn de Gemeente Utrecht, de Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Rijksuniversiteit Groningen en het regionale belastingcentrum Tribuut. Ook bij de Westerscheldetunnel is het inmiddels mogelijk om het tolgeld via Tikkie te betalen.
Doelen van het gebruik van Tikkie
Gemeente Utrecht gebruikt Tikkie vooral als extra service. Een woordvoerder zegt hierover: "Op dit moment gebruiken we Tikkie als herinneringen voor openstaande facturen." Utrechters krijgen wel nog een papieren factuur. Daarna volgt de herinnering via Tikkie, zodat mensen snel en simpel de betaling kunnen voldoen.
Tribuut doet het ongeveer op dezelfde manier. De organisatie int belasting in een aantal gemeenten in Gelderland als samenwerkingsvorm. Zij sturen enkel Tikkies op verzoek, vanwege de privacy. De organisatie is blij met het percentage betalingen, van de 55 Tikkies die er verstuurd werden in de afgelopen maand zijn er al 48 voldaan.
Bij de Westerscheldetunnel wordt het sturen van een Tikkie vooral gezien als laatste redmiddel. Zo kunnen automobilisten die per ongeluk geen geld of pinpas bij zich hebben toch doorrijden en achteraf betalen met een Tikkie. Het is niet de bedoeling dat iedereen op die manier gaat betalen en deze optie wordt dan ook niet op de website getoond.
De Hogeschool Rotterdam en de universiteiten gebruiken de app als herinnering aan studenten die vergeten zijn hun collegegeld over te maken.
Meningen over Tikkie bij overheden
De voorzitter van de studentenvakbond LSVb is positief: "Studenten hebben veel aan hun hoofd, dus hoe eenvoudiger het betalen van het collegegeld wordt, hoe beter het is." Het laat zien dat de Overheid met de tijd meegaat.
De Fraudehelpdesk is wat minder positief. Het gevaar hiervan ligt niet zo zeer bij Tikkie zelf, maar oplichters kunnen mensen met valse links naar een nepversie van Tikkie leiden en zo fraude plegen, aldus de woordvoerder. Een voorbeeld hiervan is dat er twee jongens uit Oosterhout werden aangehouden die middels deze vorm van fraude 20.000 euro hadden buitgemaakt.
Foto: Bigstock
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen