Places logo
Menu

Bent u ondernemer die gaat profiteren van de Brexit?

Bent u ondernemer die gaat profiteren van de Brexit?

Er staan nog minder dan 35 dagen op de teller tot de Brexit. Hoe het economisch landschap er in Europa dan uit gaat zien weet nog niemand. Een harde Brexit is voor de meeste ondernemers ongunstig en wellicht schadelijk. Daarentegen blijkt uit het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat een Brexit niet voor alle bedrijven ongunstig is. Sommige bedrijven in bepaalde sectoren zullen juist profiteren van de Brexit. Het PBL voorspelt dat de concurrentiepositie van financiële dienstverleners, reisorganisaties en telecombedrijven juist zal verbeteren.

Dienstensector profiteert van Brexit

Bedrijven in de dienstensector, reisorganisaties en telecomsector zullen wellicht profiteren van de Brexit. Het PBL geeft als verklaring dat de Britse bedrijven die in de EU diensten aanbieden te maken krijgen met hogere kosten. Dit komt omdat Britse bedrijven hogere exporttarieven zullen gaan betalen en dat geldt natuurlijk niet voor Nederlandse bedrijven die in de Europese Unie (EU) actief zijn. Dit is natuurlijk gunstig voor de Nederlandse bedrijven wat weer voordelig kan zijn voor hun concurrentiepositie.

Ingang WTO-regels treffen kleine provincies hard

Bovendien heeft het PBL ook gekeken naar de Nederlandse provincies die geraakt zullen worden door Brexit. Voor alle provincies betekent een Brexit waarbij de regels van World Trade Organisation (WTO) van kracht zullen gaan een verslechtering van hun concurrentiepositie. WTO-regels zijn regels die toegepast gaan worden zodra er geen enkel akkoord valt voor 29 maart 2019 tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU. Deze regels betekenen hoge importtarieven en controles bij de grens, met grote kans op vertraging en chaos. Echter blijkt wel dat de provincies die het economisch beter doen, minder hard geraakt zullen worden. Hierbij gaat het om Zuid-en Noord-Holland en Noord-Brabant. Kleinere provincies voelen de gevolgen meer omdat bedrijven in deze regio's meer afhankelijk zijn van de economische relaties met het VK. Bovendien zijn er in de grotere regio's zoals Zuid- en Noord-Holland en Noord-Brabant meer bedrijven te vinden uit de dienstensector, die gemiddeld genomen hun concurrentiepositie dus zullen versterken.

Concurrentiepositie landbouw, chemie en handel verslechtert

De landbouw-, voedingsmiddelen-, chemische-en meubelindustrie zal naast groothandel, detailhandel en vervoersindustrie een verslechterde concurrentiepositie ervaren door de Brexit. Vooral de sectoren die veel producten exporteren naar Groot-Brittannië zullen het zwaar krijgen. Deze bedrijven zullen importtarieven moeten gaan betalen. Bovendien zullen sectoren die veel onderdelen uit Groot-Brittannië halen voor het maken van hun eindproduct ook hun concurrentiepositie zien verslechteren. Dit komt ook omdat zij te maken krijgen met hoge importtarieven.

De verslechterde concurrentiepositie wordt volgens het PBL bepaald door de verhoogde kosten die samenhangen met de importtarieven in Groot-Brittannië. Het gaat bij het PBL-onderzoek om de effecten die meteen na de Brexit optreden, en staat los van hoe bedrijven, overheden en consumenten zullen reageren. Het is belangrijk als ondernemer om een aantal begrippen goed op een rij te hebben wat betreft de Brexit. Wees als ondernemer voorbereid op een no-deal Brexit om chaos, hoge (on)verwachte kosten en vertraging te voorkomen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!