Places logo
Menu

Een bedrijf oprichten: welke kosten gaan hiermee gepaard?

Een bedrijf oprichten: welke kosten gaan hiermee gepaard?

Het aantal nieuwe bedrijven blijft maar groeien. Sinds 1 januari 2020 telt Nederland voor het eerst meer dan 2 miljoen bedrijven. Vooral het aantal ZZP'ers nam toe en ook is er een toename te zien bij het aantal bedrijven van jongeren onder de 18 jaar. Maar ook veel bedrijven gaan failliet of de eigenaren besluiten er toch mee te stoppen. Om een faillissement te voorkomen is het handig een financieel plan te maken, zo ook voor de startkosten. Zo loopt u niet onverwachts tegen kosten aan. Wilt u graag een bedrijf starten maar kan u niet goed voorspellen wat dit allemaal gaat kosten? Of bent u bang dat u belangrijke kostenposten vergeet? Places.nl zocht voor u uit waar u aan moet denken.

Kosten van de KvK of de notaris

Start u een eenmanszaak, vennootschap onder firma of een commanditaire vennootschap? Dan moet u uw bedrijf altijd inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Deze kosten bedragen 50 euro, dit moet u contant betalen. Start u met een besloten vennootschap of een stichting? Dan moet u langs een notaris die een oprichtingsakte opstelt en daarna voor u langs de Kamer van Koophandel gaat. De kosten per bedrijf en per notaris verschillen. Ga uit van een bedrag tussen de 200 en 1.000 euro.

Kantoorkosten

Deze kosten hangen volledig af van uw werkplek. Kan u uw werk vanuit thuis doen? Dan heeft u hier natuurlijk geen kosten. Als u klein wil beginnen is dit een aanrader. Bent u al verder en wilt u een kantoorpand huren of kopen, bijvoorbeeld omdat u personeel heeft aangenomen? Dan zullen hier de kosten oplopen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde huurprijs rond de 120 euro per vierkante meter ligt. Denk bij kantoorkosten ook aan wat voor programma's en/of gereedschap u nodig heeft. De ene zal bijvoorbeeld computers en grafische vormgeving software moeten aanschaffen waar de ander enkel bouwgereedschap nodig heeft.

Marketing- en communicatiekosten

Als u net een bedrijf heeft opgericht zullen de klanten natuurlijk niet vanzelf binnenstromen. Het is een goed idee om van te voren een budget op te stellen voor deze kosten. Wees wel realistisch, deze kosten kunnen een stuk hoger uitpakken dan u in eerste instantie kan denken. Maar wees ook bewust van wat dit kan opleveren, een goede marketing- en communicatiestrategie kan voor het succes van uw bedrijf zorgen. Wees hier dus liever niet te zuinig in. Denk bij marketing- en communicatiekosten aan het maken en de vindbaarheid van uw website, online adverteren, het bijhouden van social media-kanalen, doelgroeponderzoeken en concurrentieanalyses.

Zelf uw administratie doen of een boekhouder inhuren?

Het wordt u tegenwoordig makkelijk gemaakt om zelf uw administratie te doen. Er bestaan namelijk al verschillende programma's en websites om u hierbij te helpen, zoals Fiscus.nl, MoneyMonk of Exact. Heeft u zelf toch niet genoeg tijd of steekt u uw energie liever ergens anders in? U zal niet de eerste ondernemer zijn die hier tegenaan loopt. Huur dan gewoon een accountant of boekhouder in. Als u besluit om dit te doen, kan een zoektocht op internet u al veel inzicht geven in de kosten. Er bestaan enkele vergelijkingssites waarop u accountants en boekhouders kan vergelijken. Qua kosten is er wel een verschil of u uw totale administratie uitbesteedt of dat u alleen uw belastingaangifte laat doen. De prijzen kunnen hierin dus verschillen, denk aan 1.500 euro per jaar tot 2.500 euro per jaar.

Overige kosten

Naast eerder genoemde kosten zijn er nog meer kosten waar u aan moet denken. Denk aan uw telefoonrekening, internetrekening en verzekeringen. Als u net begonnen bent met een bedrijf zal de telefoonrekening exploderen, u moet namelijk veel regelen. Gelukkig bieden verschillende telecomaanbieders bundels aan waarbij u onbeperkt kan bellen. Het is aan te raden om zo'n soort bundel aan te schaffen. De kosten van zakelijke telefoontjes kunt u gelukkig wel aftrekken van uw winst. Dit geldt overigens ook voor uw bedrijfspand. Let er op dat u wel een gezonde cashflow heeft. Dat is het verschil tussen de uitgaven en inkomsten van uw bedrijf.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!