Places logo
Menu

Back to basics: gemakkelijk besparen met deze tips!

Back to basics: gemakkelijk besparen met deze tips!

Als ondernemer heeft u een eigen systeem. U koopt uw producten bij een bepaalde leverancier in, u heeft vaste afspraken over diensten die u afneemt, u heeft een rooster voor de werktijden en u beheert de computers op uw eigen manier. Alhoewel dit waarschijnlijk prettig werkt, verkijken velen zich op de kosten die gemaakt worden met deze vaste patronen. Als u er op tijd bij bent, kunt u met kleine trucjes een hoop besparen! Places.nl geeft u vandaag 5 tips om de kosten te drukken in het MKB.

1. Houd de markt in het oog

Weinig ondernemers lijken alert te zijn op de marktontwikkelingen. Zo koopt meer dan de helft koopt producten in op intuïtie, zonder daarbij onderzoek te doen naar de juiste prijs/kwaliteitverhouding. Redelijke prijzen kunnen erg schommelen, en het loont de moeite regelmatige de actuele stand van zaken te bekijken voor u zomaar een aankoop doet. Dit kan bijvoorbeeld door rond te neuzen bij concurrenten, of na verloop van tijd nieuwe offertes aan te vragen. Wie weet betaalt u wel onredelijk veel voor iets wat inmiddels veel goedkoper kan!

2. Flexwerk

Alhoewel flexwerken steeds gebruikelijker begint te worden, werken veel bedrijven nog steeds met enkel vast personeel. Dit kan als nadeel hebben dat in tijden van rust of crisis de kosten voor aanwezig persoonlijk onverminderd doorlopen. Een alternatief is om vast te stellen hoeveel mankracht er minimaal nodig is, en bij behoefte aan meer kunt u flexibel personeel inzetten.

3. Van vast naar variabel

Een derde tip is om uw vaste kosten variabel te maken. Hierdoor kunt u als ondernemer meer flexibel meegaan met de markt. U kunt dit bijvoorbeeld doen door bepaalde bedrijfsonderdelen uit te besteden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als catering, call centers en externe datacenters. U zou bijvoorbeeld uw telefoondienst kunnen laten overnemen door Places Antwoordservice.

4. Koop samen in

Over het algemeen geldt: des te meer u inkoopt, des te voordeliger u relatief gezien uit bent. Het loont dus de moeite om op zoek te gaan naar één of meer partners om gezamenlijk mee in te kopen. Sluit een deal met een leverancier, en split de kosten met de anderen. Daarmee komt iedereen voordeliger uit.

5. Energie

Last but not least: bespaar op uw energiekosten. Het lijkt een afgezaagd advies, maar door energiebesparende maatregelen in te voeren kunt u tot wel 10% aan energiekosten besparen. Hoe simpel het ook is, zet dus uw lichten uit als u niet aanwezig bent, zet uw computers uit of op slaapstand bij afwezigheid en vervang die gloeilamp door een spaarlamp. Het lijken kleine beetjes, maar u zult het terugzien op de jaarafrekening!

Meer lezen? Houd dan de Places blogpagina in de gaten en lees dagelijks nieuwe tips voor ondernemers zoals u!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!