Apple begaat grote fout in beveiliging van nieuw systeem

Apple staat doorgaans bekend als bedrijf dat goed beveiligde apparaten levert. Nu lijkt dit imago een deuk op te lopen. Het nieuwste besturingssysteem voor Macbooks maakt het namelijk mogelijk gemakkelijk in te breken in de computers.

Inloggen zonder wachtwoord

Apple komt eens in de zoveel tijd met een nieuw besturingssysteem. De nieuwste is MacOS High Sierra. Dit systeem blijkt echter niet veilig. Een Turkse expert liet via Twitter weten een grote fout te hebben gevonden in de beveiliging van het systeem. Het is namelijk mogelijk om met een zogenaamd root-account in te loggen. Een root-account is doorgaans het hoogste beheeraccount van een systeem en deze gebruiker kan daarom allerlei taken uitvoeren, zoals instellingen of wachtwoorden veranderen. Experts ontdekten dat je door simpelweg de voor de hand liggende gebruikersnaam "root" in te vullen en een aantal keer te klikken, in kunt loggen. Hiervoor is dan geen wachtwoord vereist. Volgens experts is dit een ernstige en beschamende fout van Apple.

Maatregelen door Apple

Verschillende Twitter gebruikers pikten het bericht op en gingen er zelf mee aan de slag. Het bleek voor iedereen inderdaad gemakkelijk om in een computer in te loggen met een rootaccount. Als reactie zette Apple een hulppagina op waar aan gebruikers uitgelegd wordt hoe ze er met bepaalde instellingen voor kunnen zorgen dat er niet met een root-account ingelogd kan worden op hun computer. Inmiddels heeft Apple ook een update beschikbaar gemaakt die de beveiliging van het besturingssysteem te verbeteren. Apple raadt gebruikers aan om de update zo snel mogelijk te instaleren.

Niet de eerste keer

Ondanks de goede reputatie van Apple op het gebied van beveiliging, is dit niet de eerste keer dat er beveiligingsrisico"s optreden. Zo is de gezichtsherkenning van de nieuwste iPhone X al eens gehackt en kwam het eerder dit jaar voor dat Mac computers wachtwoorden uitgaven als een gebruiker vroeg om een wachtwoordhint.