Places logo
Menu

Air France-KLM benoemt interim-topman na het vertrek van bestuurder Janaillac

Air France-KLM benoemt interim-topman na het vertrek van bestuurder Janaillac

Het is al een tijd onrustig bij Air France-KLM. De spanningen bereikten een hoogtepunt toen Jean-Marc Janaillac anderhalve week geleden zijn functie als topman neerlegde. Dit deed hij nadat werknemers een salarisvoorstel afwezen waarin een bonus voor de directie van het bedrijf besloten was. Hij had werknemers de mogelijkheid gegeven in een referendum voor of tegen het salarisbod te stemmen. Deze mogelijkheid had hij werknemers, na een periode van verlammende en peperdure stakingen, buiten de bonden om gegeven. Hij had van tevoren aangegeven dat hij zijn functie neer zou leggen indien de werknemers het voorstel zouden afwijzen. Deze belofte is Janaillac duur komen te staan.

Tijdelijk dagelijks bestuur

Inmiddels is besloten wie Janaillac tijdelijk zal opvolgen als interim-topman, namelijk Frédéric Gagey. Voor zijn benoeming was Gagey al Chief Financial Officer (CFO), oftewel financieel directeur, van het bedrijf. Hij staat er als nieuwe tijdelijke bestuursvoorzitter niet alleen voor. Air France baas Franck Terner en KLM-hoofd Pieter Elbers maken ook onderdeel uit van het management team. De taken worden verdeeld onder dit driekoppige dagelijkse bestuur. Daarnaast neemt Anne-Marie Couderc een deel van de taken op zich als niet-uitvoerend voorzitter van het bestuur, die onder andere toezicht houdt op de taakuitvoering van de bestuurders. Ze zat al in de raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij.

Oproep van Janaillac

Tijdens zijn afscheidsspeech vorige week riep Janaillac op tot verbetering van het concurrentievermogen van het bedrijf. Dit kan het bedrijf volgens hem doen door te blijven zoeken naar partners en meer in te zetten op de eigen goedkopere luchtvaartmaatschappijen, zoals het nieuwe Joon dat Air France vorig jaar oprichtte. Zo zou de grootte van de vloot en daarmee de bezettingsgraad toenemen, wat op zijn beurt de operationele prestaties van de luchtvaartmaatschappij zou verbeteren. Het lijkt erop dat het nieuwe (tijdelijke) bestuur geen gehoor geeft aan de oproep van Janaillac. De strategie van het bedrijf zou namelijk hetzelfde blijven en het dagelijkse bestuur zou zich vooral gaan inzetten op de rust in het bedrijf, na maanden van staken, terug te brengen. Janaillac drukte de Nederlandse overheid in zijn toespraak op het hart dat milieubelasting op vliegtickets de concurrentiekracht van Air France en KLM zou schaden.

Pieter Elbers

Minister Hoekstra van Financiën is blij met de nieuwe functie van de Nederlandse Pieter Elbers, die al topman bij KLM was. Elbers gaf eerder al aan dat een opsplitsing van Air France-KLM ondenkbaar is. Zijn intrede tot het nieuwe bestuur maakt die kans dus enorm klein. De reden voor een eventuele opsplitsing is dat de pilootstakingen bij Air France het bedrijf zo"n 400 miljoen euro hebben gekocht, bijna gelijk aan de jaarwinst van vorig jaar van de Franse maatschappij, waardoor KLM de laatste tijd vooral "de financiële resultaten draagt".

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!