Places logo
Menu

Afkortingen op uw website: a.u.b. niet!

Afkortingen op uw website: a.u.b. niet!

Het veelvuldig gebruik maken van afkortingen in een tekst maakt deze moeilijker leesbaar. De tekst is minder goed te begrijpen, zeker wanneer de lezer bepaalde afkortingen niet kent. Dit kan leiden tot irritatie en dát wilt u natuurlijk voorkomen. Places geeft u een aantal tips over het al dan niet gebruiken van afkortingen op uw website.

Toen waren afkortingen nog heel gewoon

Vroeger, toen de computer nog niet bestond, is men begonnen met het gebruik van afkortingen. Door afkortingen te gebruiken kon men sneller een brief typen, daarnaast was minder papier en inkt nodig. Op de computer hebben we meer dan genoeg ruimte, bovendien zit er geen limiet aan de hoeveelheid 'papier' en 'inkt' in de digitale wereld. Tenzij u gebruikt maakt van Twitter of SMS bijvoorbeeld, maar dat is een ander verhaal.

Desondanks wordt nog veelvuldig gebruik gemaakt van afkortingen. Neem het volgende voorbeeld: "Bij de WHO zijn momenteel ca. 4000 gevallen bekend". Misschien bent u bekend met de World Health Organisation (WHO), maar lang niet iedereen is dat. Afkortingen als 'ca.' lezen onprettig, ook wanneer u wel bekend bent met de betekenis van de afkorting. Een afkorting is eigenlijk een code die de lezer moet ontcijferen en dat kost tijd, waardoor het het leesproces vertraagt. Het gebruik maken van veel afkorting komt bovendien 'gehaast' over op de lezer.

Wat kan wel, wat kan niet?

Iedere afkorting heeft zijn eigen regels voor het uitschrijven. Deze zijn onder te verdelen in drie categorieën die hieronder worden besproken.

1. Afkortingen voor gewone woorden en uitdrukkingen

Gewone woorden en uitdrukkingen dienen altijd uitgeschreven te worden, het gebruiken van afkortingen maken de tekst lastig leesbaar. Schrijf dus 'circa' in plaats van 'ca.'. Voorzetseluitdrukkingen kunt u het beste helemaal vermijden, zowel in afgekorte als in uitgeschreven vorm. De afkorting 't.b.v.' kan staan voor 'ten behoeve van', 'ter beoordeling van', 'ter beschikking van'... 'Ten behoeve van' is eenvoudig te vervangen door één woord, namelijk 'door'. Dergelijke aanpassingen dragen bij aan het vereenvoudigen van uw tekst.

2. Algemeen bekende afkortingen van namen en zelfstandige naamwoorden

Afkortingen van algemeen bekende namen kunt u gewoon gebruiken. Het zou zelfs vreemd zijn om deze uit te schrijven. Ooit van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam gehoord? Waarschijnlijk bent u wél bekend met de HEMA. Hetzelfde geldt voor algemeen bekende afkortingen van zelfstandige naamwoorden, zoals pc (personal computer). Wees hierbij echter wel voorzichtig. Schrijf bij twijfel de afkorting uit. Met vaktermen is ook voorzichtigheid gewenst. Uw website voor ICT-specialisten wordt ook wel eens bezocht door een leek, schijf liever een afkorting een keer te veel uit dan te weinig.

3. Afkortingen van namen die niet algemeen bekend zijn

Afkortingen van namen die niet algemeen bekend zijn dient u de eerste keer uit te schrijven en vervolgens de afkorting tussen haakjes weer te geven. In de rest van de tekst kunt u dan zonder problemen gebruik maken van de afkorting. Het kan geen kwaad de afkorting vaker uit te schrijven, voor het geval de lezer deze de eerste keer heeft gemist.

Kortom zou u kunnen aanhouden dat u alleen afkortingen mag gebruiken op uw website voor woorden die u ook zo uitspreekt. Niemand zegt 'ie pee vee' (i.p.v.) en niemand zegt 'Short Message Service' ('SMS').

Places Websites

Over websites gesproken, heeft u al een website van Places? Bij Places maakt u gratis in vijf minuten een volledige website. U kunt er ook voor kiezen een premium website te laten maken door het Places Team. Voor meer informatie belt u naar 024-3555299, ons team helpt u graag verder!

Ontdek Places Websites

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!