Places logo
Menu

Affiliate marketing: wat is dat nou en hoe werkt het?

Affiliate marketing: wat is dat nou en hoe werkt het?

Als ondernemer wil jij natuurlijk een zo groot mogelijk klantenbestand opbouwen. Je bent waarschijnlijk al met marketing bezig, maar ben je ook bekend affiliate marketing? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is affiliate marketing?

Bij affiliate marketing promoot een externe partij jouw product of dienst, in ruil voor een commissie. Deze externe partij wordt de affiliate genoemd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij influencer marketing, hoef je de affiliate pas te betalen als er resultaat geleverd wordt. Dit kan bijvoorbeeld een klik op een advertentie zijn, maar meestal wordt er pas betaald als er daadwerkelijk een product of dienst afgenomen wordt.

De affiliate bepaalt

Jij geeft aan welk product of dienst je gepromoot wilt hebben, de affiliate bepaalt hoe hij dit gaat doen. Hij kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om een advertentie of banner op zijn website te plaatsen, maar hij kan er ook een heel artikel aan wijden. De affiliate bepaalt dus hoeveel aandacht hij aan jouw product of dienst wil besteden. Hierdoor bepaalt hij dus ook hoeveel bereik het oplevert, maar aangezien je pas betaalt als het daadwerkelijk iets oplevert is dit geen probleem.

Hoe start je dan met affiliate marketing?

Als adverteerder kun je heel eenvoudig een affiliate benaderen op een zogenoemd affiliate netwerk, andersom kan dit natuurlijk ook. Het affiliate netwerk regelt alles voor je. Het koppelt jou aan een relevante affiliate en zorgt ervoor dat de conversies worden bijgehouden. Het netwerk stuurt jou een factuur en zorgt ervoor dat de affiliate de conversie krijgt. Het netwerk zelf houdt ook een stukje commissie. De meest bekende affiliate netwerken zijn Tradetracker, Daisycon en Awin.

Je kunt er ook voor kiezen om het zelf te regelen. Zo kun je plug-ins downloaden op WordPress waarmee je je eigen netwerk kunt opzetten. De populairste plug-in is AffiliateWP. Dit is een zeer gebruiksvriendelijk systeem en er is erg veel informatie over te vinden op internet. Een groot voordeel hiervan is dat je geen commissie hoeft te betalen aan een netwerk, jij runt dan namelijk zelf het netwerk. Echter houdt dit wel in dat je zelf op zoek moet gaan naar een affiliate en dat je zelf moet zorgen voor de uitbetalingen.

Affiliate marketing is dus een relatief goedkope manier om jouw product of dienst te promoten. Je betaalt alleen wanneer de affiliate resultaat levert. Je weet niet hoeveel bereik het oplevert en je weet van tevoren dus ook niet hoeveel geld je er per maand aan kwijt zult zijn. Toch is dit geen nadeel, omdat dit allemaal extra omzet is die je niet zou hebben gedraaid zonder de affiliate.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!