Places logo
Menu

Actief vs. passief beleggen: ligt u op koers?

Actief vs. passief beleggen: ligt u op koers?

Wellicht heeft u het gezien: Leonardo DiCaprio als sluwe beursmakelaar in The Wolf of Wall Street. De film won verschillende nominaties en prijzen, waaronder 2 Golden Globes en een Oscar. Een film met een opmerkelijk kijkje in de wereld van beleggen en een echte aanrader om eens te kijken. Of het in de echte wereld ook zo gaat is natuurlijk de vraag. Wij Nederlanders blijken sceptisch over beleggen. Bijna 60 procent van de ondervraagde Nederlanders ziet beleggen als gokken en niet als een manier om later vermogen op te bouwen.

De basis van beleggen

Zoals u misschien wel weet, zijn er over het algemeen twee beleggingsstrategieën. Actieve beleggers kiezen een aandeel waarvan ze verwachten dat het beter gaat presteren dan de markt. Wanneer de koers gaat dalen, stappen ze tijdelijk uit de markt. Passieve beleggers willen juist een vergelijkbaar rendement behalen als de index, omdat zij vinden dat de markt niet kan worden verslagen. Over de beste strategie is een hoop discussie gaande en in deze blog leest u hoe u als belegger verder kunt kijken dan uw strategie.

Cijfers: Actief vs. Passief

Uit onderzoek van S&P is gebleken dat passief beheerde beleggingsfondsen aanzienlijk beter presteren dan actief beheerde beleggingsfondsen. Uit een halfjaarlijkse studie bleek namelijk dat in 5 jaar 59% van de Amerikaanse aandeelfondsen wordt verslagen door de markt. Voor beleggers geldt dat het gerealiseerde rendement van actief beleggen jaarlijks 8% lager is dan het marktrendement. Passief beleggen voor particuliere beleggers heeft een rendement van 13,2% per jaar. Uit onderzoek van Forbes blijkt echter dat actief beleggen wel succes heeft op lange termijn, wanneer fondsmanagers niet elk jaar de markt hoeven te verslaan en dus tijd hebben om hun kunnen te tonen. Want geen fondsmanager komt een decennium lang boven de markt uit.

Waarom is actief beleggen vaak onsuccesvol?

In Nederland belegt 95% van de Nederlanders actief. De reden dat dit weinig succes heeft, is omdat beleggers een beleggingsfonds kopen ná de succesprestaties ervan, waarna de volgende prestaties vaak achterblijven op de markt. Dat komt volgens S&P omdat beleggers door gering vertrouwen in de financiële sector niet bereid zijn te betalen voor professioneel beleggingsadvies. Maar 16% van de beleggers doet dit wel en daarmee vormen we het laagste percentage van Europa.

De beste strategie

Concluderend blijkt het onderscheid tussen actief en passief beleggen dus niet zwart op wit en beide strategieën hebben voordelen. Volgens onderzoek van Forbes is niet makkelijk te zeggen welke strategie u het best kunt aanhouden. De beste strategie blijkt afhankelijk te zijn van de marktomstandigheden en de mate waarin u als belegger goed doordachte beslissingen maakt. Als belegger is het dus verstandiger om wél te investeren in professioneel beleggingsadvies, weliswaar van een onafhankelijke vermogensbeheerder. Dat geeft namelijk een statistische analyse van de risico"s van de markten en de opbrengsten op lange termijn.

Vindt u beleggen te risicovol en beperkt u zich liever tot de "standaard" inkomsten via uw website of adverteren? Met adverteren op Openingstijden.com en Telefoonboek.nl bereikt u 6,6 miljoen potentiële klanten! Kijk hier voor de mogelijkheden.

Blijf op de hoogte

Blijft u graag op de hoogte van alles wat u als ondernemer moet weten? Op de Places blogpagina verschijnt dagelijks nieuwe artikelen!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!