65,2% websites reisbureaus niet online beveiligd
Het aantal online geboekte reizen blijft de afgelopen jaren toenemen. Wanneer online een vakantie wordt geboekt, is het essentieel dat persoons- en betaalgegevens worden beveiligd. Consumenten besteden namelijk veel geld aan reizen en gaan er mede om die reden vanuit dat er correct wordt gehandeld met ingevoerde gegevens. Maar is dat ook altijd het geval? Wanneer hackers toegang hebben tot persoonsgegevens kunnen zij hier misbruik van maken. Dat kan zowel de consument als het betreffende bedrijf veel geld kosten. Telefoonboek.nl onderzocht daarom hoeveel reisbureaus uit haar database in het bezit zijn van een SSL-certificatie.
Wat is SSL?
SSL is als het ware een beveiligingsprotocol waardoor een beveiligde verbinding ontstaat tussen een server van een website en de computer van een websitebezoeker. Wanneer organisaties in het bezit zijn van een SSL-certificaat hebben zij een bestand waardoor de beveiligde verbinding kan ontstaan. Hierdoor is het niet mogelijk voor derden, zoals hackers, om mee te kijken met de ingevoerde en gedeelde informatie en gegevens. Maar hoe weten bezoekers of een website die zij bezoeken beveiligd is? Dit kan door te kijken naar de URL. Wordt er voorafgaand aan de URL namelijk een (groen) hangslotje getoond en begint de URL met de letters "https" dan is er inderdaad sprake van een beveiligde verbinding. Ziet de bezoeker geen hangslotje en begint de URL met de letters "http" of slechts de letters "www" dan is de website niet in het bezit van een SSL-certificaat en bestaat de mogelijkheid dat derden mee kunnen kijken met ingevoerde gegevens van die pagina.
Reisbureaus
Van de 2.911 bedrijven die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie "reisbureau" en een werkende website hebben, bleken 1.013 websites in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Dat betekent dat ruim één derde van de reisbureaus (34,8%) die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl een website heeft die online beveiligd is. Daarentegen is dit voor 65,2% van de websites niet het geval. Daarmee lijkt er voor het merendeel van de reisbureaus nog een grote slag te slaan als het aankomt op online beveiliging. Wel is het bij deze websites mogelijk dat het gedeelte waar persoons- of betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiliging bevindt. De hoofdwebsites hiervan zijn echter niet in het bezit van een SSL-certificaat. Om deze reden kan dan ook niet gegarandeerd worden dat de informatie die daar wordt ingevoerd altijd veilig is.
Online beveiliging noodzakelijk
Aandacht besteden aan online beveiliging is tegenwoordig geen keuze, maar een noodzaak. Het bewustzijn over online beveiliging en online privacy groeit bij consumenten, waardoor zij een website sneller zullen verlaten als deze niet online beveiligd met een SSL-certificaat. Ronny Oonk, manager van Places Websites geeft aan dat ook reisbureaus moeten inspelen op de online ontwikkelingen. "Het online boeken van een reis brengt altijd enige onzekerheid met zich mee. Consumenten besteden relatief veel geld aan een vakantie en kijken hier erg naar uit. Om er zeker van te zijn dat alles goed gaat, zullen zij bij een betrouwbare en geloofwaardige website boeken. Het hebben van een SSL-certificatie kan dan ook bijdragen aan het vertrouwen en de geloofwaardigheid. Hierdoor zullen consumenten sneller een reis boeken bij een organisatie die zaken op het gebied van online beveiliging op orde heeft."
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen