Places logo
Menu

6 verrassende redenen waarom uw medewerkers ontslag nemen

6 verrassende redenen waarom uw medewerkers ontslag nemen

Het kan soms lastig zijn om goede werknemers te vinden voor uw onderneming. Het vertrek van goede werknemers kan dan ook hinderlijk zijn om op te vangen met alle gevolgen van dien. Denk aan de continuïteit van het werkproces zoals de hoge kosten om een nieuwe medewerker te vinden en het investeren in uw nieuwe medewerkers. Het zijn de vertrekken die uit het niets komen waar u als ondernemer verrast over bent en ook niets aan kunt doen. Maar waarom nemen uw medewerkers ontslag? Places geeft u in dit artikel zes redenen waarom uw medewerkers vertrekken. Als ondernemer kunnen deze punten dienen als leidraad in uw rol als manager, en kan het u helpen om erachter te komen waar u wel eens tekort schiet.

1. Beginnen aan een nieuw hoofdstuk

Voor velen van ons is werk niet alleen een baan en het verdienen van salaris. Voor velen is het iets wat deel uitmaakt van hun identiteit en nalatenschap. Het vinden van een nieuwe baan is voor veel werknemers starten aan een nieuw hoofdstuk. Wanneer werknemers hun baan verlaten waar ze redelijk tevreden over zijn, heeft waarschijnlijk een gebeurtenis in hun leven iets getriggerd om hun huidige situatie te evalueren. Als werkgever kunt u vragen hoe werknemers vinden dat hun baan in hun algehele leven past tijdens bijvoorbeeld beoordelingsgesprekken.

2. Gebrek aan erkenning

Waarschijnlijk herkent u hoe vervelend gebrek aan herkenning kan zijn wanneer u hard heeft gewerkt. Het is daarom belangrijk om uw werknemers te erkennen in de taken die ze doen. Soms is een schouderklopje, een compliment of een kaartje al voldoende. Maar zorg er ook voor dat medewerkers die al lang bij u in dienst zijn voldoende salarisstappen maken. Beloon marktconform en naar waarde. Werknemers kunnen gedemotiveerd raken omdat collega's in hun ogen onterecht erkend worden. Niet verdiende beloningen en erkenning op basis van onduidelijke inconsistentie criteria kunnen verrassend giftig zijn op de werkvloer.

3. 'Hoe we werken verandert, maar voor wie ik werk niet'

Dit is een citaat van een respondent uit een onderzoek voor het boek Find the Fire. Het verwijst naar de verstikkende afwezigheid van flexibiliteit waarbij managers een 9-tot-5 mentaliteit aanhouden. Werknemers zien voorbeelden bij andere bedrijven die een flexibele werkplek mogelijk maken en worden jaloers. Dit kan al reden genoeg zijn om te vertrekken. Er bestaan veel manieren en strategieën om werknemers gelukkiger te maken en dat ook zo te houden, denk bijvoorbeeld aan thuiswerken of een donderdagmiddag borrel. Maar bovenal loont het om medewerkers de vrijheid te geven in de manier waarop ze hun werk organiseren.

4. Veranderende carrièredoelen worden gecombineerd met statische taak definities

Carrière aspiraties kunnen veranderen in de loop van het leven van uw werknemers. Onderzoek toont aan dat werknemers graag hun werk opnieuw willen vormgeven, nieuwe verantwoordelijkheden willen toevoegen en oude willen aanpassen om werk te creëren wat voor hen zinvoller is.

5. Traag tempo binnen uw bedrijf

Een gebrek aan snelheid binnen uw bedrijf dood moraal. Het beste wat u als manager kunt doen om snelheid te bevorderen binnen uw bedrijf is om autonomie en vertrouwen als standaard te verlenen. Bovendien is innovatie ook erg belangrijk. Als de mogelijkheid wegneemt om dingen beter te maken, omdat we 'het altijd al zo doen', dan zullen innovatieve mensen hun baan gaan haten en uiteindelijk ontslag nemen. Probeer het als bedrijf niet altijd bij het oude te houden, maar blijf innoveren om dingen beter of slimmer te maken.

6. Werk is eenrichtingsverkeer

Het is belangrijk om na te gaan wat de onderliggende toon en cultuur binnen uw bedrijf is. Heerst er een toon zoals 'werk hard voor ons en bewijs jezelf', dan kan er de mogelijkheid bestaan dat werknemers op zoek gaan naar een bedrijf waar ze ook iets terug krijgen. Zorg voor voldoende opleidingen en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling als daar behoefte naar is. Medewerkers die graag meer uit zichzelf willen halen, moeten daar ook de kans voor krijgen. Voorkom ongewenst verloop en investeer in personeelsbeleid.

Gebruik de bovenstaande inzichten om deze kwesties onder de aandacht te brengen. Onderneem ook actie, voordat uw werknemers u voor zijn.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!