Places logo
Menu

32 miljoen voor innovatieve MKB'ers

32 miljoen voor innovatieve MKB'ers

Wel een goed idee maar niet genoeg financiële ondersteuning? De overheid biedt veel mogelijkheden voor het MKB om subsidie aan te vragen. Woensdag 12 maart is bekend gemaakt dat het kabinet het aankomend jaar 32 miljoen euro extra vrijmaakt voor het MKB om innovatie te stimuleren. Vanaf 15 april kunnen ondernemers drie maanden lang een subsidieaanvraag indienen bij de Rijksdienst. Er is ruim 50% meer geld beschikbaar dan het voorgaande jaar. Misschien komt uw MKB wel in aanmerking voor deze subsidie. Lees verder en ontdek het! De meest innovatieve bedrijven en goede ideeën zullen worden beloond met subsidie vanuit de regeling 'MKB Innovatiestimulering Topsectoren' (MIT). Er wordt door de Rijksoverheid geprobeerd om MKB'ers meer te betrekken bij het topsectorenbeleid in Nederland. Het kabinet wil topsectoren waarin Nederland wereldwijd uitblinkt. Om dit te bereiken werken overheid, bedrijfsleven, universiteiten en onderzoekscentra samen. Meer weten over de topsectoren?

subsidie-mkb

Subsidies kunnen aangevraagd worden voor kennisvouchers, haalbaarheidsstudies en R&D samenwerkingsprojecten die aanhaken bij de topsectoren. Brabant en Limburg dragen beide 1 miljoen euro bij aan de subsidieregeling. In Limburg betreft dit subsidies aangaande de agrifood en tuinbouwsector, voor Brabant is de 1 miljoen gegeven subsidie alleen beschikbaar voor bedrijven in de high tech systemen. De rest van Nederland heeft vanuit de provincie geen extra geld beschikbaar gesteld.

Subsidie waarvoor?

Het MKB-innovatiestimulering topsectoren is verdeeld in de topsectoren: Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Hightech Systemen & Materialen, Logistiek, Water, Creatieve Industrie en Chemie & Energie incl. Biobased. De belangrijkste subsidieposten vindt u hier beneden:

  • R&D samenwerkingsprojecten

Samen met andere MKB-ondernemers een product of techniek ontwikkelen. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld een drukker en textielfabrikant die samen op zoek gaan naar nieuwe technologieën.

  • Haalbaarheidsstudies

Onderzoek doen naar wat de kansen zijn om een bepaald product op de markt te brengen. Bijvoorbeeld voordat u een product gaat lanceren, onderzoeken wat de ontwikkelingen in de markt zijn, hoe de (in)directe concurrentie eruit ziet en welke behoeften toekomstige klanten hebben.

  • Kennisvoucher

Een bepaalde onderzoeksvraag laten beantwoorden door een kennisinstelling. Een kennisvoucher moet de drempel verlagen voor MKB-ondernemers om gebruik te maken van kennis bij kennisinstellingen, bijvoorbeeld ICT. De verschillende voorwaarden, informatie, aanvraagformulieren en meer subsidieposten kunt u hier vinden.

innovatie

Tips over aanvragen van MIT-subsidie

1. Heb een toekomstvisie

Hoe wilt u uw bedrijf in de toekomst gaan ontwikkelen? Past het MIT bij uw toekomstvisie, en kunt u daarbij hulp gebruiken van het Ministerie van Economische Zaken? Zorg voor een goed beeld over hoe u het aan wil gaan pakken, waar u kosten gaat maken en in welk deel van uw bedrijf subsidie het meest wenselijk is. Door hier al geruime tijd van tevoren over na te denken kunt u een goede visie ontwikkelen en uw aanvraag beter formuleren.

2. Kijk en vergelijk

Kijk goed in uw netwerk en daarbuiten of uw plannen al eens uitgevoerd zijn, of er raakvlakken zijn met andere bedrijven op het gebied van uw innovatie. Door ervaringen uit te wisselen met andere bedrijven kunt u leren en wellicht wel de sleutel tot een goede subsidieaanvraag vinden.

3. Aanvraag aansluiten op wensen

Zorg ervoor dat uw subsidieaanvraag nauw aansluit bij wat de subsidieverstrekker wil. In dit geval is het Ministerie van Economische Zaken op zoek naar innovatieve MKB'ers die de topsectoren willen versterken. Het zou jammer zijn als uw subsidieaanvraag al bij het eerste aanzien in de prullenbak wordt geworpen omdat deze niet aansluit bij de wensen van het MIT.

4. Wees op tijd

Probeer niet naar de deadline toe te werken, maar uw subsidieaanvraag geruim op tijd in te leveren op de juiste plek. Mocht er daarna nog iets logistiek misgaan, dan heeft u nog geruime tijd om dit te verhelpen. Let ook op uw project, en houd er rekening mee dat het project bijvoorbeeld nog niet is begonnen, of dat het project net in het verkeerde tijdsvak valt. Bovendien, als u met tijdstress te maken krijgt kan dat afdoen aan de kwaliteit van uw aanvraag. In dit geval kunt u uw aanvraag vanaf 15 april inleveren, tot drie maanden daarna. Stel daarnaast één verantwoordelijke aan voor het doen van de aanvraag en het afstemmen van het project op de subsidie, zodat uw aanvraag er niet bij inschiet. Meer informatie over het MIT, het indienen van een subsidieaanvraag of de eisen die gesteld worden vindt u hier. Er zijn buiten het MIT nog meer subsidies te verstrekken voor het MKB. Wilt u hier meer over weten, lees dan deze blog.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!