Places logo
Menu

Introductie Facebook-munt leidt tot spanning

Introductie Facebook-munt leidt tot spanning

Facebook komt met een digitale munt. Geen dollars of euro's meer, maar vanaf volgend jaar kunt u op Facebook Messenger en via WhatsApp met een speciale app met libra's betalen. Voor het opzetten van de crypto-valuta krijgt Facebook steun van een groot aantal partijen, waaronder creditcardmaatschappijen Mastercard,Visa en de muziekdienst Spotify. Het idee is dat u lokale valuta stort in uw 'portemonnee' op Facebook (waarvoor het een nieuw dochterbedrijf opgericht: Calibra), die vervolgens omgezet wordt in libra's.

De wisselkoers

De koers van de digitale munt moet ten opzichte van bijvoorbeeld de euro en de dollar stabiel blijven. De transacties worden gecontroleerd door blockchaintechnologie. Het idee is dat u euro's, dollars of andere valuta kunt omzetten naar libra's. Vervolgens kunt u die gebruiken als betaalmiddel via uw portemonnee op Facebook. Ook kunt u geld versturen binnen Facebook-apps, aankopen doen en zelfs vaste lasten zoals verzekeringen betalen. Het systeem kan in één klap voor veel mensen een gemakkelijk betaalmiddel worden.

Nieuw financieel stelsel

De ambities van Facebook zijn groot en ambitieus. Ze willen een nieuw financieel stelsel ontwikkelen dat los staat van Wall Street en andere centrale banken. Volgens David Marcus, die het team leidt dat onderzoek doet naar blockchaintechnologie, is de tijd rijp voor een beter systeem. In de digitale portemonnee lijkt de grootste motivatie voor het platform te liggen: als alles gaat zoals Facebook hoopt, vervangt het hiermee het betaalsysteem van banken. Hierdoor krijgt Facebook toegang tot een gigantische berg data. De combinatie van transacties en sociale data is een schatkist voor Facebook.

Succesvol invoeren

Facebook wil de munt wereldwijd invoeren, maar de pr-campagne legt op het moment duidelijk de focus op opkomende economieën in Afrika, Zuid-Amerika en India. Daar is mogelijk een grotere behoefte aan een goed betaalmiddel. Als 10% van de Facebookgebruikers met de libra gaat werken is het al een groot succes. Maar de vraag is wel voor wie het interessant is. Nederland staat bekend om zijn gemakkelijke financiële infrastructuur, met betaalmogelijkheden zoals iDeal en Tikkie, hierdoor kunnen we zonder transactiekosten geld overmaken waardoor de libra minder relevant is.

Privacy en machtsmisbruik

Het verdwenen vertrouwen vanuit de consument zal een grote hindernis worden voor Facebook en de invoering van hun nieuwe munt. Facebook heeft na recente incidenten een slechte reputatie wat betreft privacy en machtsmisbruik. Er zijn daarom ook al de nodige maatregelen genomen om zorgen over machtsmisbruik bij de consument en senatoren weg te nemen. Zo komt het toezicht van de libra in handen van een onafhankelijke organisatie. Het plan is om de libra in de eerste helft van 2020 te lanceren.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!