Places logo
Menu

Verhoog de productiviteit: promoot een gezonde levensstijl

Verhoog de productiviteit: promoot een gezonde levensstijl

Ongezond eten, weinig lichaamsbeweging en het inlassen van rookpauzes zijn vormen van ongezond gedrag die vaak op de werkvloer voorkomen. Ongezond gedrag leidt op de lange termijn tot onnodige ziekte en het belemmert de productiviteit van uw werknemers. Bovendien kost ziekteverzuim als gevolg van ongezond gedrag u als ondernemer een hoop geld. Gelukkig kunt u dit voorkomen en de productiviteit van uw werknemers verhogen door een gezonde levensstijl op de werkvloer te promoten. Places.nl legt uit hoe!

Het belang van een gezonde werkplek

Een gezonde werkplek is belangrijk voor de productiviteit van uw werknemers. Uit onderzoek blijkt dat de productiviteit met ongeveer 5% stijgt en het verzuim met 15% daalt wanneer medewerkers gezond zijn. In Nederland is dagelijks 1 op de 25 werknemers ziek. In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is er gekeken naar de kosten van het ziekteverzuim. Wanneer het totale ziekteverzuim met 1% daalt, bespaart dit alle Nederlandse werkgevers samen maar liefst € 2,6 miljard aan kosten. Dat is omgerekend € 400 per werknemer per jaar. Als ondernemer voorkomt u deze kosten voor ziekteverzuim natuurlijk liever. Daarnaast zijn uw werknemers het visitekaartje van uw bedrijf. Gezonde en productieve werknemers laten een andere indruk achter op klanten dan ongezonde werknemers. Het stimuleren van duurzaam werken draagt bij aan de gezondheid en productiviteit van uw werknemers. Duurzaam werken houdt in dat werkgevers en werknemers investeren in de gezondheid, scholing en productiviteit van werknemers met als doel tot aan de pensioen gerechtigde leeftijd in goede gezondheid te kunnen werken. Gelukkig kunt u als ondernemer in een aantal eenvoudige stappen een gezonde levensstijl op de werkvloer promoten.

Stimuleer gezond eten

Ten eerste is het belangrijk dat uw personeel gezonde voeding eet. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er 25% meer kans op betere prestaties is wanneer men overdag gezond eet. Als ondernemer kunt u het eten van gezonde voeding stimuleren door iedere week vers fruit voor uw personeel beschikbaar te stellen. Leg dit op een plaats waar uw medewerkers vaak langskomen of waar zij regelmatig pauze houden en zorg er op die manier voor dat uw werknemers onder werktijd fruit kunnen eten. Ook kunt u als werkgever dagelijks een volledige lunch aanbieden. Door voor deze lunch een bewuste selectie te maken uit gezonde producten, krijgen uw medewerkers gegarandeerd gezonde voeding binnen.

blog_productiviteit

Laat frisse lucht en daglicht binnen

Daarnaast draagt voldoende frisse lucht en daglicht bij aan de productiviteit en gezondheid van uw werknemers. Open de ramen op uw werkvloer voor frisse lucht en stimuleer hiermee de productiviteit en concentratie van uw medewerkers. Daarnaast is daglicht een belangrijke stimulerende factor. Als het lastig is om al uw medewerkers op korte afstand van het raam te laten werken, kunt u kiezen voor een daglicht nabootsend plafond met dynamische verlichting op uw werkvloer.

Creëer ruimte voor ontspanning

Ook voldoende ontspanning is belangrijk. Tussendoor even rust nemen is goed voor de gezondheid en de concentratie. Maak dan ook ruimte voor de ontspanning van uw werknemers. Richt bijvoorbeeld pauzeplekken in zodat uw werknemers niet op de eigen werkplek pauze hoeven te houden. Ook het zachtjes aanzetten van de muziek op de achtergrond draagt bij aan ontspanning; muziek heeft een bewezen ontspannend effect.

blog_gezondeleefstijl

Stimuleer beweging

Beweging is eveneens erg belangrijk voor de gezondheid. Zorg ervoor dat uw personeel ook tijdens werktijd blijft bewegen. Laat vergaderingen bijvoorbeeld eens staand plaatsvinden, laat medewerkers lopend bellen en zet de printer niet direct naast de computer maar verder weg. Dit zijn kleine aanpassingen die voorkomen dat uw personeel de hele dag op een stoel blijft zitten. Daarnaast kunt u uw personeel stimuleren om in de lunchpauze te gaan wandelen. Een stap verder gaat het stimuleren van sporten. U kunt uw personeel korting op sportfaciliteiten bieden of de mogelijkheid geven om tijdens werktijd te sporten. Geef uw medewerkers bijvoorbeeld een sportpas voor de sportschool om de hoek, of organiseer gezamenlijke sportactiviteiten.

Creëer de juiste balans tussen werk en privé

Tot slot is de juiste balans tussen werk en privé belangrijk voor een goede gezondheid en productiviteit van uw werknemers. De juiste balans tussen werk en privé creëren kan door flexibele werktijden aan te bieden. Wanneer uw werknemers flexibel kunnen zijn in de start- en eindtijd, kunnen deze beter afgestemd worden met het privéleven. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld files vermeden worden, of kan er thuis beter worden afgestemd wie de kinderen naar school brengt. Wanneer een medewerker flexibel is in het inrichten van zijn of haar werktijden, ontstaat er meer ontspanning die bijdraagt aan de productiviteit.

blog_gezondheid

Ook het creëren van flexibele werkplekken draagt bij aan de juiste balans tussen werk en privé. Door uw werknemers de mogelijkheid te bieden om thuis te werken, kunnen werk en privé beter gecombineerd worden. Er moeten dan natuurlijk wel duidelijke afspraken gemaakt worden over de in te vullen uren en taken.

Veel voordelen

Het stimuleren van gezond gedrag op de werkvloer bevordert dus de gezondheid en productiviteit van uw werknemers. De kans op ziekteverzuim verkleint, uw werknemers hebben meer plezier in het werk en beschikken over een betere stressbestendigheid. Ook ontstaat er door een goede en gezonde werkplek een betere werksfeer. Naast deze voordelen voor de werknemers, heeft gezond en productief personeel ook voordelen voor u als ondernemer. Naast minder ziekteverzuim en lagere kosten, worden er betere arbeidsprestaties geleverd en wordt het imago van uw onderneming verbeterd. Ook is er op een gezonde werkplek minder verloop van het personeel. Investeren in de gezondheidsbevordering op de werkvloer kan dus al op een eenvoudige manier vele voordelen met zich meebrengen. Bent u geïnspireerd en wilt u meer weten over dit onderwerp? Op Places.nl vindt u meer informatie over gezondheidskwesties, zoals het tegengaan van ziekteverzuim en andere manieren om de productiviteit te verhogen. U leest hier ook meer over het tevreden houden en motiveren van uw werknemers. Ook kan het interessant zijn om u te verdiepen in de Arbowetgeving. Door continu bezig te blijven met verbetering en vernieuwing, zorgt u ervoor dat uw bedrijf up-to-date blijft!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!