Places logo
Menu

Tips om uw personeel vitaal te houden!

Tips om uw personeel vitaal te houden!

Goede medewerkers zijn de drijvende kracht achter een organisatie. Het is daarom van belang dat medewerkers gezond en vitaal zijn. Volgens Vief kan vitaliteit gezien worden als een persoonlijke batterij, wanneer deze batterij vol is beschikt iemand over genoeg energie. Vitale medewerkers zijn daarnaast gezond, fit, ze hebben passie voor hun werk en ze hebben plezier in het leven. Dit levert veel voordelen voor uw bedrijf op. Naast gemotiveerd personeel zorgt het ook voor minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Vitaal personeel doet uw bedrijf dus ten goede. Maar wat kunt u als bedrijf doen om te investeren in de vitaliteit van uw medewerkers? Places Nieuws geeft u vier tips waardoor u uw personeel fit en vitaal kunt houden!

Vier tips voor vitaal personeel

- Inzicht in vitaliteit op de werkvloer

Het is ten eerste belangrijk om inzicht te krijgen in de betekenis van vitaliteit. Medewerkers kunnen met behulp van tools voor zichzelf vaststellen wat factoren zijn die hun vitaliteit beïnvloeden. Een voorbeeld van een tool is een vitaliteitscan. Deze scan brengt in kaart waar de kansen op het gebied van vitaliteit liggen. De vitaliteitscan kan ook in kaart brengen waar medewerkers energie uithalen, waar zij stress van krijgen en wat hun persoonskenmerken zijn. Dit zijn factoren die invloed hebben op vitaliteit.

Een medewerker zou energie kunnen halen uit een positief functioneringsgesprek. Daarentegen kan een stressfactor een onhaalbare deadline zijn die veel stress oplevert. Door daarnaast persoonskenmerken in kaart te brengen kan een bedrijf er achter komen welke karaktereigenschappen een medewerker heeft.

- Luisteren naar medewerkers

Het is belangrijk om als bedrijf naar medewerkers te luisteren, zij kunnen namelijk heel waardevolle ideeën hebben. Daarnaast is het goed om in gesprek te gaan met medewerkers om te bespreken wat medewerkers zelf kunnen doen om hun vitaliteit te vergroten. U kunt het beste per kwartaal een vast moment prikken om hier aandacht aan te besteden. Op die manier kan uw bedrijf goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen het personeel.

- Een visie op vitaliteit ontwikkelen

Om in vitaliteit op de werkvloer te investeren is het belangrijk om een visie voor ogen te hebben. In deze visie wordt een duidelijk beeld van vitaliteit geschetst en wat uw bedrijf wil dat er in de toekomst op dit gebied gaat gebeuren. Een visie kan bijvoorbeeld zijn dat vitaliteit een prioriteit van uw bedrijf wordt. Het is belangrijk dat deze visie draagvlak krijgt binnen de organisatie en dat deze ook naar buiten wordt getoond.

- Opstellen gezondheidsplan

Tot slot is het van belang om een concreet gezondheidsplan op te stellen. In dit plan worden stappen beschreven om vitaal te blijven of om vitaler te worden. U kunt als bedrijf zelf initiatieven nemen om de vitaliteit van medewerkers te vergroten. Bijvoorbeeld door het faciliteren van een gezonde leefstijl. Dit kan onder anderen door het aanbieden van gezonde voeding in de kantine, bureaus introduceren met fietsstoelen of een wandeling maken tijdens de lunch.

Vitaal bedrijf

Er zijn verschillende bedrijven die al hard bezig zijn met het vitaal houden van hun personeel. Zo worden er bijvoorbeeld verstelbare bureaus neergezet waardoor medewerkers ervoor kunnen kiezen om te staan tijdens het werken. Er kunnen anti-rook cursussen en massages worden aangeboden. Een vitaal bedrijf doet er in ieder geval alles aan om medewerkers zo vitaal mogelijk te houden. Met als doel uiteindelijk: duurzaam inzetbare medewerkers krijgen die met plezier en passie voor het bedrijf werken.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!