Places logo
Menu

Ondernemersvertrouwen: een stijgende lijn

Ondernemersvertrouwen: een stijgende lijn

Heeft u vertrouwen in uw toekomst als ondernemer? Zo ja, dan bent u niet de enige. Het CBS meldt dat in het afgelopen kwartaal het ondernemersvertrouwen tot een hoger niveau is gestegen dan het de afgelopen vierenhalf jaar is geweest. 2016 brengt een positieve stemming in de ondernemerswereld, zo blijkt! Places.nl vertelt u meer in deze blog.

Ondernemersvertrouwen

Dat klinkt als nieuws waar u blij van zou moeten worden. Maar ondernemersvertrouwen, wat is dat dan precies? Het ondernemersvertrouwen laat de stemming zien van het Nederlandse bedrijfsleven. Dit wordt per bedrijfstak gemeten door vragen te stellen over de recente ontwikkelingen en de verwachtingen van ondernemers. Daarna wordt er een gewogen gemiddelde opgesteld van dit vertrouwen. Het ondernemersvertrouwen geeft dus een beeld van de manier waarop de economie in Nederland zich waarschijnlijk zal gaan ontwikkelen.

Gestegen?

Dit vertrouwen is de afgelopen tijd dus weer aardig toegenomen. Deze stijging is onder andere gebaseerd op de positieve ontwikkelingen in het laatste kwartaal van 2015. Ondernemers gaven aan dat hierin hun omzet is toegenomen en de winstgevendheid is verbeterd. Ook de relatief positieve verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2016 dragen eraan bij. Ondernemers zijn positief gestemd over hun omzet in de start van het nieuwe jaar.

Alle sectoren?

Dit vergrote ondernemersvertrouwen wordt in bijna alle sectoren gedeeld. In de zakelijke dienstverlening is het vertrouwen opvallend sterk toegenomen, vanwege de verhoogde omzetten in de laatste periode. Ook de bouwsector heeft meer vertrouwen gekregen, na een klein dipje in het vorige kwartaal is de stand hiervan gestegen tot de hoogste sinds 2008. De sector met het hoogste ondernemersvertrouwen is de groothandel. Geen verrassing: in de vorige twee kwartalen was deze groep ook al het volste van vertrouwen.

De autohandel is een vreemde eend in het bijt, hier is het ondernemersvertrouwen flink gedaald. Dit zou mogelijk te maken kunnen hebben met de fiscale maatregelen die sinds 1 januari 2016 gelden. Ook in de delfstoffenwinning is de stemming niet best. Ondernemers in deze sector zijn zelfs de enigen die geen vertrouwen hebben in de komende periode. Dit zou zomaar te maken kunnen hebben met de lage olieprijs en de beperking van de gaswinning.

Website

Heeft u ook vertrouwen in 2016, en wilt u graag werk maken van uitbreiding van uw bedrijf? Overweeg dan een aanmelding bij Telefoonboek.nl. Hiermee vergroot u gratis de vindbaarheid voor potentiele klanten. Heeft u nog geen website? Dan kunnen ervaren medewerkers van Places.nl u hiermee helpen! Neem voor meer informatie contact op met onze klantenservice via 024 - 3555 299. We helpen u graag!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!