Places logo
Menu

Nederlandse economie 2018: 2,5% groei en spanningsrecord op de arbeidsmarkt

Nederlandse economie 2018: 2,5% groei en spanningsrecord op de arbeidsmarkt

2018 was wederom een goed jaar voor de Nederlandse economie. Deze groeide met 2,5%. Op de groei van 2,9% in 2017 na, is dit de hoogste groei in de afgelopen tien jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met name in de eerste twee kwartalen groeide de economie hard. Het derde kwartaal bleef enigszins achter met 0,2%, maar herstelde zich tot 0,5% in het laatste kwartaal. De groei kwam voort uit consumptie, investeringen en het exportsaldo

Hogere consumptie

Ten opzichte van 2017, besteedden consumenten vorig jaar 2,5% meer. Ze gaven vooral meer uit aan auto's en elektrische apparaten voor audio, video, maar ook aan computers en telefoons. Daarnaast betrof meer dan de helft van de totale binnenlandse consumptie uitgaven aan diensten, met name in de horeca, vervoer en communicatie.

De consumptiegroei is in lijn met de ontwikkelingen op de woningmarkt en het aantrekken van de werkgelegenheid, waarover hieronder meer. Het totaal aantal verkochte woningen in 2018 kwam uit op 218 duizend, een kleine 10% minder dan in 2017. Toch was dit de op een na hoogste groei ooit. Het consumentenvertrouwen nam in 2018 af, maar resulteerde nog altijd in meer positieve dan negatieve consumenten.

Meer investeringen

De investeringen groeiden in 2018 met 4,8%. Net als in 2017 namen vooral de investeringen in woningen en gebouwen toe. In 2017 lag deze groei overigens op 6,1%. Ook machines, installaties en personenauto's waren in 2018 populair bij investeerders.

Goed jaar voor de arbeidsmarkt, maar de spanning stijgt

2018 was ook een relatief goed jaar voor de Nederlandse arbeidsmarkt. In het vierde kwartaal van 2018 waren er gemiddeld voor elke honderd werklozen tachtig vacatures beschikbaar. Dit waren er in 2008, net voor het begin van de crisis, nog 79. Het werkloosheidspercentage ligt nu op 3,6%.

Toch nam de spanning op de arbeidsmarkt verder toe. Het was het vijfde kwartaal op rij dat de arbeidsmarkt als gespannen werd betiteld (een nieuw record). Dit gebeurt wanneer de vraag naar werknemers groot is, maar het aantal mensen dat op zoek was naar een baan relatief laag ligt.

Zorg en bouw

Waar het aantal werklozen in het vierde kwartaal afnam tot 330.000, namen het aantal openstaande vacatures juist toe tot 264.000. Het aantal vacatures steeg in het vierde kwartaal het hardst in de zorg, gevolgd door een lichte stijging in de bouw. Met 52.000 kent de handel nog altijd het hoogste aantal openstaande vacatures.

Handel, vervoer en horeca

In 2018 nam het aantal banen wederom toe. In het vierde kwartaal kwamen er 49.000 banen bij. Deze groei komt voor een groot deel uit de bedrijfstak 'handel. vervoer en horeca'. In het vierde kwartaal kwamen hier zo'n 11.000 banen bij.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!