Places logo
Menu

Hoe bereid u zich goed voor op een netwerkevenement en wat neemt u mee?

Hoe bereid u zich goed voor op een netwerkevenement en wat neemt u mee?

U kunt een netwerkevenement bezoeken om potentiële klanten, partners en leveranciers te ontmoeten. Netwerken is meer dan alleen het leggen van nieuwe contacten, maar is de unieke kans om uw carrière en/of bedrijf verder op weg te helpen. Enkele voorbereiding om het meeste uit een netwerkevenement te halen is gewenst. Places Nieuws zet op een rij hoe u dit kunt doen.

Het nut van netwerken

Een goed netwerk biedt kansen om verder te komen in uw professionele loopbaan. Dit kan gaan om opdrachten en klanten, maar ook om nieuwe business partners. Ook is netwerken de ideale kans om een goede indruk achter te laten en te laten zien waar uw expertise ligt. Daarnaast kunt u adviezen delen en daar zelf adviezen voor terug krijgen. Netwerken is daarom een must om zakelijk verder te komen. Netwerkevenementen dragen bij aan het uitbreiden van uw netwerk. De juiste voorbereiding en de juiste aanpak op een evenement zijn noodzakelijk om het tot een succes te maken.

Hoe bereid u zich voor op een netwerkevenement?

Er zijn een aantal stappen die u kunt zetten om zo goed mogelijk voorbereid aan te komen op uw netwerkevenement.

Wees op de hoogte van het thema

Wat is het evenement wat u gaat bezoeken? Bezoekt u een workshop of een congres? Dit is belangrijk om te weten, zodat u zich kunt voorbereiden op hoe de avond of dag eruit komt te zien. Ook kunt u zich van tevoren inlezen in het thema, zodat u mee kan praten over diverse gerelateerde onderwerpen tijdens het event.

Verdiep u in de dresscode

Kleding maakt de man. Ga volgens de juiste dresscode gekleed om een goede indruk te maken. Is de dresscode business formal en komt u aan in een spijkerbroek? U zult opvallen, maar niet positief. Check daarom altijd de dresscode voor u naar het evenement gaat.

Stel doelen (en daarmee de juiste vragen)

Stel doelen voor het evenement. Wat wilt u bereiken? Wilt u bijvoorbeeld adviezen inwinnen over hoe u een nieuw product het best aan een nieuwe doelgroep kunt tonen? Houd dit dan in gedachten tijdens de gesprekken die u voert. Op deze manier kunt u de juiste vragen stellen die u helpen om uw doel te bereiken.

Onderzoek de contacten

Het is belangrijk om vooraf onderzoek te doen naar het netwerkevenement. Wat voor mensen komen er op af? Mocht bekend zijn wie er komen, bedenk dan vooraf met wie u een praatje wilt maken.

Bereid een pitch voor

Bereid een pitch voor over uzelf en uw bedrijf. Op deze manier kunt u wat u doet op een eenvoudige manier uitleggen. Ook kunt u op deze manier laten weten wat u een ander te bieden heeft. Wanneer u dit voorbereid zult u zelfverzekerder overkomen, ook kunt u zo van tevoren voorbereiden wat u over uzelf wilt delen en hoe u het makkelijkst contacten kan leggen.

Wat moet u meenemen?

Een aantal zaken zijn van belang wanneer u een netwerkevenement bezoekt. Neem altijd een pen en blocnote mee. Niet alleen om interessante aantekeningen te maken bij de lezingen die u bijwoont, maar ook om contactgegevens op te kunnen schrijven. Zorg ook voor voldoende visitekaartjes. Op deze manier is het makkelijk om met u in contact te blijven na het evenement en hoeven anderen alleen het kaartje te bewaren en zelf geen gegevens te onthouden. Belangrijk hierbij is dat u altijd een aantal visitekaartjes bij de hand heeft. Net een goed gesprek met iemand, maar uw tas met visitekaartjes niet bij u? U kunt deze dan ophalen, maar u loopt het risico dat uw gesprekspartner alweer met iemand anders in gesprek is.

Netwerkgesprek

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar het daadwerkelijk aanknopen van een gesprek op een evenement waar u niet veel mensen kent, kan spannend zijn.

Zorg voor een open houding

Zorg voor een open houding, ook als u even alleen staat. Ga dus niet met uw armen en benen over elkaar heen staan of zitten. Door een open houding aan te nemen, zullen mensen u sneller benaderen voor een gesprek. Op deze manier laat u ook zien dat u daarvoor open staat en dat is natuurlijk waar netwerken om draait.

Neem zelf initiatief

Ziet u iemand met wie u graag een gesprek zou aangaan of een vraag wilt stellen? Aarzel niet en stap op de persoon af. Wacht niet af tot iemand naar u toekomt. Begin bijvoorbeeld over de locatie of over het bedrijf waar deze persoon werkt.

Luister naar de ander

Net als in andere gesprekken is het belangrijk om interesse te tonen. Wees uzelf en wees oprecht. Wanneer u alleen voor uw eigen vragen naar iemand toe komt of dingen niet meent, prikt de ander hier zo doorheen. Om een goede relatie met uw netwerk op te bouwen is het dus belangrijk om oprechte interesse te tonen en te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.

Plan een afspraak om verder te praten

Blijf niet de hele dag met dezelfde mensen in gesprek. Misschien hebben ze interessante ervaringen die ze met u willen delen, maar bewaar dit voor een later moment. Investeer uw tijd liever in het spreken van velen en het maken van vervolgafspraken. Zo kunt u uw netwerk uitbreiden en zorgt u er gelijk voor dat u met hen in contact blijft.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!