Places logo
Menu

Deutsche Bank gooit handdoek in de ring: Amerikaanse banken wereldwijd dominante partij

Deutsche Bank gooit handdoek in de ring: Amerikaanse banken wereldwijd dominante partij

Als laatste financiële instelling van de eurozone heeft Deutsche Bank haar ambities opgegeven om een toonaangevende speler te zijn op Wall Street en andere belangrijke financiële centra zoals Londen en Tokio. Amerikaanse banken zijn nu de volledig dominante partij geworden in het internationale zakenbankieren.

Rigoureuze sanering

Afgelopen zondag kondigde Deutsche Bank een ingrijpende herstructurering aan waarbij €74 mrd aan risicovolle activa van zijn balans wordt afgehaald, 18.000 banen worden geschrapt en de handel in aandelen voor klanten wordt gestopt. Deutsche Bank wil zo terug naar waar zij ooit voor was opgericht: het ondersteunen van het Duitse grootbedrijf.

Tegenstrijdige ambities

Deutsche Bank zegt wel verder willen met een 'gefocuste' divisie die beursgangen begeleidt, in de sector bekend als equity capital markets (ECM). Maar volgens geraadpleegde bankiers lijkt dit voornemen tegenstrijdig aangezien je zonder handel en sales niet over een distributienetwerk beschikt. Deutsche bank zal dan een deel van de distributie intact moeten houden of op dit vlak een samenwerking aangaan. De tijden waarin bankiers veel verdienden aan de handel in aandelen is al jaren verleden tijd. De marges per transactie staan onder druk, terwijl Europese regelgeving de kosten verder opjaagt en de inkomsten onder druk zet.

Verminderde beurswaarde

Vorig jaar bleek al dat de positie van de bank aan het verminderen was. Toen werd Deutsche Bank op zijn thuismarkt overvleugeld door JP Morgan Chase, dat groter was in zakenbankactiviteiten zoals overname-advies, effectenhandel en de begeleiding van emissies. Door jaren van affaires, verliezen en een zwalkende strategie is de beurswaarde van Deutsche Bank gekrompen tot €14 mrd. Ter vergelijking: ING Bank heeft een marktwaarde van €40 mrd.

Europese banken trekken zich terug

Volgens een geradpleegde bankier wil Deutsche Bank een grote wereldwijde zakenbank zijn, maar kon zich niet langer onderscheiden van de financiële concurrentie. Het is dan lastig om overeind te blijven. Deutsche Bank is niet de enige financiële instelling die zich terugtrekt. Eerder dit jaar stelden Zwitserse en Franse banken hun wereldwijde ambities bij, verlegden hun focus richting vermogensbeheer en schrapten duizenden banen.

De focus ligt op niches

Banken uit de eurozone die nog wel buiten Europa actief willen zijn, kiezen voor niches. Een niche is een specifiek deel van een markt waarop producten en diensten zich richten. Zo is ING Bank bezig met het optuigen van een Amerikaanse zakenbank voor het begeleiden van obligatie-uitgiftes en heeft Rabobank zich gespecialiseerd in voedsel en landbouw.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!