Places logo
Menu

Banenkrimp door concurrentie buitenlandse online aanbieders

Banenkrimp door concurrentie buitenlandse online aanbieders

Het hebben van een Nederlandstalige website is vaak al voldoende voor buitenlandse bedrijven om ook in Nederland goede verkoopcijfers te behalen. In 2016 steeg het aantal buitenlandse (Europese) aanbieders al met 25%. Dat dit nadelig is voor Nederlandse bedrijven is nogal logisch. Maar deze bedrijven hebben vaak ook nog eens een oneerlijke concurrentiepositie ten opzichte van Nederlandse retail. Het aantal banen zal blijven krimpen totdat er een oplossing voor handen is. En die zou misschien wel eens kunnen liggen in het bestrijden van vuur met vuur.

Thuismarkt

Buitenlandse aanbieders hebben een grotere thuismarkt dan Nederlandse bedrijven. Daardoor is de stap naar een andere markt meteen een stuk minder risicovol. Omdat er al op grotere schaal geproduceerd wordt, kan er door schaalvergroting vaak goedkoper geleverd worden. Zalando boert bijvoorbeeld goed in Nederland, omdat zij deze prijzen laag kunnen houden en logistiek gezien makkelijk de slag naar Nederland kunnen maken. Andersom werkt dat meestal minder goed: uitbreiden vanuit de relatief kleine Nederlandse markt brengt juist grotere kosten met zich mee.

Tegenvaller

Deze aanval vanuit het buitenland zal direct gevolgen hebben voor winkels, en automatisch ook de werkgelegenheid, in Nederlands. Banen zullen verdwijnen, tenzij er alternatieve werkgelegenheid gevonden wordt in de retailbranche. En laat daar nou net de oplossing liggen.

Nederlandse spelers

Nederland Zal zelf iets te bieden moeten hebben voor het buitenland. Thuisbezorgd.nl, Booking.com en Adyen zijn Nederlandse bedrijven die vanuit hun eigen business de markt over de grens hebben bestormd. Bedrijven zullen internationaal onderscheidend moeten zijn om een goede positie in buitenlandse markten te verwerken. Dergelijk succes zorgt uiteindelijk ook weer voor werkgelegenheid in Nederland, zo lang deze op eigen grondgebied blijft, ook bij een eventuele buitenlandse overname.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!