Places logo
Menu

China bouwt grootste luchtzuiveraar ter wereld

China bouwt grootste luchtzuiveraar ter wereld

Een luchtzuiveringstoren van 100 meter kijkt uit over de Chinese stad Xian in de Shaanxi provincie, gelegen in het noorden van China. De immense luchtzuiveraar heeft bijgedragen aan een aanzienlijke afname van smog in de stad, zo blijkt uit resultaten.

Een vervuild land

In principe bevindt de toren zich nog in een experimentele fase, maar hij heeft nu al positieve resultaten geboekt. Deze grootste luchtzuiveraar van de wereld, draagt bij aan een strenger milieubeleid waar de Chinese overheid en Chinese ondernemingen zich voor inzetten. Niet alleen wil China bijdragen aan een beter wereldwijd milieu, op binnenlands niveau is er tevens een grote behoefte aan duurzame oplossingen.

China is een erg vervuild land en met name in grote steden als Beijing is de luchtkwaliteit door de grote mate aan smog zeer schadelijk voor de gezondheid van mens en natuur. De luchtzuiveringstoren is een van de nieuwste ontwikkelingen om het landelijke smog-niveau proberen terug te dringen. En de gemeten resultaten tonen aan dat dat aan het lukken is.

Succesvol experiment

De toren wordt momenteel getest door onderzoekers aan de Institute of Earth Environment op de Chinese Academy of Sciences. Hoofdonderzoeker Cao Junji meldt dat verbeteringen in luchtkwaliteit geobserveerd zijn in een gebied van meer dan 10 vierkante kilometer in en rondom de stad de afgelopen paar maanden. Daarnaast heeft de toren 10 miljoen kubieke meter schone lucht per dag geproduceerd, vanaf het moment dat hij vorig jaar in werking ging.

De onderzoeker zei dat de toren op dagen van extreme vervuiling het smog-niveau wist terug te brengen naar een middelmatige graad. Niet alleen tonen de concrete cijfers aan dat de lucht schoner is, ook inwoners van de stad Xian merken verschil. Meerdere burgers vertelden aan de South China Morning Post dat zij een verbetering in de luchtkwaliteit merkten en zich daardoor beter voelden.

Hoe de toren werkt

Aan de voet van de toren staat ongeveer een half voetbalveld aan broeikassen. Vervuilde lucht wordt hier ingezogen en verhit door zonne-energie. De hete lucht stijgt dan door de toren en gaat door meerdere lagen van zuiveringsfilters. De toren werkt echter net zo goed wanneer de zon niet schijnt, aangezien een speciale bedekking op de broeikassen ervoor zorgt dat het glas zeer efficiënt zonne-energie kan opwekken.

Nederlandse smog-toren

Er is ooit eerder een soortgelijke smog-toren gebouwd, waarvan eerst werd gezegd dat die de grootste was. Deze toren is in Beijing gebouwd door Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde. De toren is slechts zeven meter hoog, maar dat neemt niet weg dat hij per dag ruim acht kubieke meter aan schone lucht per seconde produceert. De nieuwe toren heeft echter een stuk minder energie nodig om te werken.

Streven naar verandering

De toren is een van de vele nieuwe ontwikkelingen die in China worden doorgevoerd om te streven naar een beter milieubeleid. Desondanks zijn er nog steeds genoeg vervuilende elementen in de Chinese samenleving zoals kolencentrales, maar het land is wel goed op weg om het broeikaseffect terug te dringen - iets waar zij ook wel aan moeten werken aangezien het land zo vervuild is.

De toren dient tevens als een soort uitdaging voor andere landen om met nog grotere en nog schonere oplossingen te komen. En hoewel duurzame kennisdeling tussen landen alleen maar aangemoedigd wordt door onder andere de VN, zou een een soort "duurzaamheids-wedloop" de wereld alleen maar ten goede doen.


Foto: Handout

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!