Places logo
Menu

Alleen of samen ondernemen? Waarom een business partner belangrijk kan zijn!

Alleen of samen ondernemen? Waarom een business partner belangrijk kan zijn!

Bent u net gestart met ondernemen en twijfelt u of een partnerschap iets voor u is? U bent niet de enige: veel ondernemers vragen zich af of zij niet beter zelfstandig kunnen ondernemen. In een partnerschap zullen zij namelijk meer afhankelijk zijn van hun partner. Daarnaast moet de winst gedeeld worden. Toch kan het zoeken van een business partner lonend zijn. Wat zijn de voordelen van samen ondernemen? Hoe vindt u een goede businesspartner? En hoe voorkomt u conflicten? In dit artikel leest u het!

Waarom samen ondernemen in plaats van alleen?

Meer dan 80% van alle succesvolle bedrijven startte met een partnerschap. Er zijn verschillende redenen waarom samen ondernemen winstgevend is:

Meer kennis en expertise

Twee weten meer dan één. Een partner kan nieuwe kennis inbrengen. Hierdoor kunt u de expertise van uw bedrijf vergroten. Ook kan u partner wellicht taken op zich nemen waar u moeite mee heeft.

Meer kapitaal

Het starten van een onderneming is verre van goedkoop. Samen met een partner kunt u meer investeren. Het delen van deze investering kan financiële risico's en zorgen wegnemen.

Meer groeimogelijkheden

Een business partner neemt ook een ander netwerk met zich mee. Doordat het netwerk van uw onderneming groter is, kunt u sneller groeien en de juiste personen bereiken.

Psychologische steun

Een business partner neemt niet alleen financiële risico's weg, hij/zij kan ook psychologische steun bieden. Het starten van een onderneming kan veel stress met zich meebrengen. Het is fijn om deze zorgen te kunnen delen en te kunnen sparren met uw partner. Samen staat u sterker dan alleen.

Een goede business partner; hoe vindt u die?

Niet iedere vriend of kennis is een geschikte business partner. Het vinden van een partner die bij u past is misschien wel het belangrijkste van alles. Hoe herkent u een potentiële business partner?

Jullie hebben een gedeelde visie

Wanneer u een onderneming start, heeft u hier uiteraard een bepaalde visie over. Waar staat uw bedrijf voor? Hoe ziet uw bedrijf er over 10 jaar uit? Het is belangrijk dat uw partner deze visie met u deelt. Wanneer jullie neuzen niet dezelfde kant op staan, is samen ondernemen geen goede keuze.

Jullie vullen elkaar aan

Veel ondernemers zijn geneigd om een partner te zoeken die erg op ze lijkt. Dit is echter niet altijd een slimme keuze. Zoek iemand die niet dezelfde kennis en expertise heeft als u, maar juist nieuwe kennis en inzichten kan bieden. Zo kunt u de taken goed verdelen en verbreedt u de expertise van uw bedrijf.

Jullie kunnen problemen bespreekbaar maken

Om conflicten te voorkomen, is het belangrijk dat u iemand zoekt waarmee u goed kunt communiceren. Frustraties kunnen immers beter vroeger dan later uitgesproken worden. Zoek iemand die volwassen is en bereid is om aan jullie band te werken, zodat het samen ondernemen soepeler verloopt.

Conflicten voorkomen

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er frictie ontstaat tussen u en uw partner. Daarom is het zaak om deze problemen en mogelijke conflicten te voorzien en te voorkomen. Dit kunt u doen door duidelijke afspraken te maken, het liefst op papier. Zorg voor een duidelijk vastgestelde verdeling van kosten en taken. Ook is het belangrijk om de strategie en doelstellingen van de onderneming samen op te stellen, zodat u zeker weet dat jullie op één lijn zitten. Tot slot is tussentijds evalueren cruciaal: staan jullie neuzen na een jaar nog dezelfde kant op, of is het tijd om nog eens samen om de tafel te zitten?

Alleen gaat u sneller, samen komt u verder. Samen ondernemen biedt veel voordelen. Wilt u samen gaan ondernemen? Zoek dan een geschikte business partner en maak duidelijke afspraken. Heeft u al een business partner? Een goede online bedrijfsvermelding is essentieel om uw lokale vindbaarheid te verbeteren. Check hier gratis hoe goed uw bedrijfsvermelding zichtbaar is voor klanten.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!