Places logo
Menu

1 op de 3 Nederlanders heeft baanduur van meer dan 10 jaar

1 op de 3 Nederlanders heeft baanduur van meer dan 10 jaar

Onderzoek van het CBS toont aan dat 1 op de 3 Nederlanders meer dan 10 jaar in dienst is bij dezelfde werkgever. Het onderzoek heeft betrekking tot de gemiddelde baanduur in Nederland. Dit is het aantal jaren dat iemand werkt voor dezelfde werkgever. Van de overige werknemers heeft 21% een baanduur van 5 tot 10 jaar, 19% van 2 tot 5 jaar, 14% van 1 tot 2 jaar en 15% van 0 tot 1 jaar.

Overheid gaat op kop

Het valt op dat het aantal dienstjaren bij hetzelfde bedrijf erg verschilt per bedrijfstak. In de horeca en de zakelijke dienstverlening werken bijvoorbeeld de minste werknemers met een baanduur van minimaal 10 jaren; slechts 10 procent. Werknemers in het bestuur en de overheid hebben de langste baanduur. Hier heeft 60% van de werknemers een dienstverband van 10 jaar of langer. Daarmee is de overheid uniek: het is de enige tak waar meer dan de helft van de mensen een dienstverband van 10 jaar of meer hebben.

Samenhang met leeftijd en contract

Vooral oudere werknemers hebben vaak een langere baanduur. Dit ligt eraan dat zij vaker contracten voor onbepaalde tijd hebben. Onder de jongeren komen flexibele contracten vaker voor. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een contract op oproepbasis of een stageplek. Hier is de gemiddelde baanduur een stuk korter. Deze ligt vaak maar bij één tot twee jaar. In de horeca en zakelijke dienstverlening zijn 70% van de contracten flexibel. Bij de overheid ligt dit percentage bij slechts 15%.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!