1 op de 3 Nederlanders heeft baanduur van meer dan 10 jaar1 op de 3 Nederlanders is meer dan 10 jaar in dienst bij dezelfde werkgever.

Onderzoek van het CBS toont aan dat 1 op de 3 Nederlanders meer dan 10 jaar in dienst is bij dezelfde werkgever. Het onderzoek heeft betrekking tot de gemiddelde baanduur in Nederland. Dit is het aantal jaren dat iemand werkt voor dezelfde werkgever. Van de overige werknemers heeft 21% een baanduur van 5 tot 10 jaar, 19% van 2 tot 5 jaar, 14% van 1 tot 2 jaar en 15% van 0 tot 1 jaar.

Overheid gaat op kop

Het valt op dat het aantal dienstjaren bij hetzelfde bedrijf erg verschilt per bedrijfstak. In de horeca en de zakelijke dienstverlening werken bijvoorbeeld de minste werknemers met een baanduur van minimaal 10 jaren; slechts 10 procent. Werknemers in het bestuur en de overheid hebben de langste baanduur. Hier heeft 60% van de werknemers een dienstverband van 10 jaar of langer. Daarmee is de overheid uniek: het is de enige tak waar meer dan de helft van de mensen een dienstverband van 10 jaar of meer hebben.

Samenhang met leeftijd en contract

Vooral oudere werknemers hebben vaak een langere baanduur. Dit ligt eraan dat zij vaker contracten voor onbepaalde tijd hebben. Onder de jongeren komen flexibele contracten vaker voor. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een contract op oproepbasis of een stageplek. Hier is de gemiddelde baanduur een stuk korter. Deze ligt vaak maar bij één tot twee jaar. In de horeca en zakelijke dienstverlening zijn 70% van de contracten flexibel. Bij de overheid ligt dit percentage bij slechts 15%.

Foto: Pixabay


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek