Places logo
Menu

Mensenrechtencollege: politie discrimineert met hoofddoekverbod

Mensenrechtencollege: politie discrimineert met hoofddoekverbod

Een medewerkster bij de politie in Rotterdam wilde een hoofdoek dragen op haar werk, maar dit werd haar verboden. Zij keerde naar het College voor de Rechten van de Mens die het met haar eens was dat er sprake is van discriminatie.

Sarah Izat is de vrouw die de kwestie heeft voorgelegd bij het College.

Administratief medewerkster

Zij is werkzaam op de afdeling intake & service waar zij weinig contact heeft met burgers. Als administratief medewerksters mag zij in burgerkleding naar haar werk komen, met hoofdoek. Het is echter ook toegestaan om in uniform dit kantoorwerk te verrichten. Omdat de politie gelooft dat de hoofddoek niet gepast is bij een uniform omdat de neutraliteit dan zogenaamd in het geding zou raken, mag zij echter geen uniform én hoofddoek dragen. Daarom probeerde de politie Izat een verbod op te leggen.

De politiemedewerkster stapte naar het College en stelde voor dat het ging om een kwestie van discriminatie op de werkvloer. Het College heeft haar gelijk gegeven en heeft besloten dat een hoofdoek niet conflicteert met een politie-uniform. Al helemaal omdat Izat weinig contact heeft met burgers.

Het College heeft verder geen uitspraken gedaan over het dragen van een hoofdoek door agenten die wel dagelijks contact hebben met burgers.

Niet bindend

Hoewel het College heeft bepaald dat er sprake is van discriminatie en dat de vrouw haar hoofdoek wel zou mogen dragen, is het maar net de vraag of dit nog gaat gebeuren. Uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens zijn namelijk niet bindend. Partijen zoals de VVD, CDA en natuurlijk de PVV zijn niet blij met de bepaling van het College.

De vrouw wilde opkomen voor gelijke rechten zodat andere vrouwen in haar situatie in de toekomst mogelijk wel een gelijke behandeling zouden krijgen. Zij vond dat zij beperkt werd in haar vrijheid van godsdienst. Izat had besloten dat het aankaarten van dit probleem tevens belangrijk was omdat de politie zelf aangeeft dat zij meer diversiteit in de organisatie wil.

De politie heeft laten weten dat zij het oordeel van het College grondig gaat bestuderen.

Veiligheid

Naast het feit dat de politie vindt dat hun onpartijdige karakter onder vuur staat, wil zij ook een hoofddoekverbod om de veiligheid van medewerkers te bewaken. Deze twee issues waren echter beide volgens het College niet van toepassing bij de vrouw.

"De politie heeft het College in dit geval niet voldoende kunnen overtuigen dat deze op zichzelf zwaarwegende belangen, noodzakelijk zijn om haar functie als assistent intake & service uit te voeren.", aldus het College voor de Rechten van de Mens.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!