Places logo
Menu

Hoe bouw je een goed netwerk op?

Hoe bouw je een goed netwerk op?

In de zakenwereld is het opbouwen van een goed netwerk natuurlijk ontzettend waardevol. Het biedt je veel kansen & mogelijkheden en zorgt ervoor dat je de juiste mensen leert kennen. Je doet steeds meer kennis op en kunt elkaar helpen verder te groeien. Vandaag vertellen we je hoe je een goed netwerk opbouwt!


1. Neem er de tijd voor

Niks komt vanzelf aanwaaien, zo ook een waardevol netwerk niet. Neem dan ook de tijd om mensen te leren kennen. Bij zakelijke relaties is het belangrijk om beiden tijd te investeren. Het gaat om het geven van kennis zonder daar in eerste instantie meteen iets van terug te verwachten. Netwerken draait om het aangaan van een zakelijke relatie waarbij je op lange termijn waardevol kunt zijn.


2. Ga naar de juiste plekken

Een hele voordehandliggende, maar een netwerkborrel is het ideale moment om de juiste mensen te leren kennen. Mensen staan ervoor open anderen te leren kennen en willen elkaar graag een handje verder helpen. Congressen, workshops en seminars zijn ook uitstekend om mensen te leren kennen. Echter zitten zij vaak wel in dezelfde branche als jij, je moet je dus afvragen of dit nuttig is voor jou.


3. Durf op mensen af te stappen

Ook dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt dat heel veel mensen dit toch spannend vinden om te doen - en dat is het ook. Zorg voor een gezonde dosis zelfvertrouwen en spreek mensen aan. Maak contact, vertel wat je doet en zorg voor een afspraak. Het is belangrijk dat je proactief aan de slag gaat en zelf het initiatief neemt.


4. Bereid een elevator pitch voor

Tijdens een elevator pitch vertel jij in een gesprek van één minuut wat je te bieden hebt. Op die manier komen jij en je gesprekspartner erachter wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. Je hebt maar kort de tijd, dus zorg ervoor dat je deze echt benut.

Vertel wie je bent, wat je te bieden hebt, welke voordelen je meebrengt en wat je zoekt. Het is belangrijk dat je enthousiasme uitstraalt en dat mensen zien dat je echt achter je eigen idee staat. Eindig je pitch met een vraag, zo geef je je gesprekspartner de mogelijkheid in te haken op jouw verhaal.


5. Wees online zichtbaar

Maak gebruik van social media platformen - en dan hebben we het voornamelijk over LinkedIn. LinkedIn wordt gebruikt als zakelijk platform en is dus ideaal om een netwerk op te bouwen. Een tip van ons: reageer op posts van anderen. Zo onderhoud je contact met je connecties en op die manier zien hun connecties jouw profiel ook voorbij komen. Daarnaast is het mogelijk om lid te worden van groepen en deel te nemen aan discussies.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat jouw doelgroep juist op andere platformen aanwezig is. In dit artikel kijken we samen naar welke social media kanalen voor jouw bedrijf relevant zijn.


6. Onderhoud je contacten

Een hele belangrijke! Om je netwerk te behouden, is het belangrijk om na een tijdje zelf opnieuw contact te zoeken. Zo blijf je die persoon eraan herinneren dat jij bestaat en blijft het contact warm. Stuur bijvoorbeeld een mailtje, bel diegene op of ga zelfs even langs. Ook leuk is bijvoorbeeld om een artikel te sturen over een onderwerp waarin die persoon geïnteresseerd is.

Hopelijk heb je nu voldoende tips voor het opbouwen van een waardevol netwerk. Ga erop uit en doe nieuwe contacten op, kijk wat je voor elkaar kunt betekenen en laat je netwerk zien dat je hen waardeert!

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!