Places logo
Menu

Is de bewogen geschiedenis van Venray terug te zien in achternamen van inwoners?

Is de bewogen geschiedenis van Venray terug te zien in achternamen van inwoners?

De gemeente Venray, gelegen in het Nederlandse Limburg, kent een bewogen verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden hevige gevechten plaats in en rondom Venray. Na een Britse evacuatie was Venray in de gehele winter van 1944 tot 1945 onbewoond frontgebied. In 1945 keerde de bevolking geleidelijk terug, zij vonden toen een verwoeste kern die vernield en leeggeroofd was. Venray heeft zich de jaren erna moeten herstellen tot de plaats die het nu is, met ruim 40.000 inwoners. Vertellen de achternamen van de inwoners iets over het bewogen verleden van Venray? Telefoonboek.nl zocht uit welke achternamen veel voorkomen in de gemeente.

Oude spelling

Twee namen die veel voorkomen in Venray zijn de namen Claessens en Hendrix. Beide namen zijn familienamen die verwijzen naar de voornaam van iemands vader. Dit worden ook wel patroniemen genoemd. De achternamen zijn geschreven volgens oude spelling. Hoewel de spelling van de Nederlandse taal wordt gemoderniseerd, zijn familienamen onveranderlijk omdat ze bij de Burgerlijke stand zijn vastgelegd. Familienamen onttrekken zich op deze manier aan de veranderingen in de spellingsregels. Beide namen komen in Noord-Limburg het meest voor.

Meest voorkomende achternamen

Andere namen die veel voorkomen in Venray zijn Hendriks, Arts, Peeters, Willems en Martens. Dit zijn allemaal patroniemen en dat betekent dat ze verwijzen naar iemands voornaam. Benieuwd welke namen nog meer veel voorkomen in Venray? Lees hier de top 20. Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Janssen
 2. Arts
 3. Hendriks
 4. Peeters
 5. Jansen
 6. Smits
 7. Jacobs
 8. Swinkels
 9. Linders
 10. Poels
 11. Philipsen
 12. Stevens
 13. Vermeulen
 14. Hermans
 15. Claessens
 16. Martens
 17. Peters
 18. Rutten
 19. Willems
 20. Hendrix

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!