Places logo
Menu

12 do’s & don'ts voor een succesvolle website

12 do’s & don'ts voor een succesvolle website

Een website is meer dan een leuk design. Wat maakt een website succesvol? In dit artikel vind je 12 do's and don'ts voor een succesvolle website.

Do's

#1 Gebruik een responsive design

Tegenwoordig worden websites het vaakst bezocht via mobiele apparaten zoals telefoons en tablets. Het is dus handig een responsive design te gebruiken. Dit houdt in dat je website zich automatisch aanpast aan het formaat van het apparaat, waardoor de bezoeker geen rare onaangepaste website te zien krijgt. Met een responsive design word je ook nog eens hoger gerankt in de zoekmachines. Echt de moeite waard dus!

#2 Werk aan je SEO (zoekmachine optimalisatie)

Het zou zonde zijn als je een fantastische website neergezet hebt maar deze niet gevonden wordt door zoekers. Blijf bij het bouwen van je website, en zelfs daarna nog, altijd bezig met de SEO. Wil je weten wat dit precies inhoudt? Lees dan het artikel over de SEO-trends van 2020.

#3 Schrijf content

Schrijf zoveel mogelijk content, maar let er wel op dat deze content ook relevant is voor jouw website. De bezoeker komt namelijk op jouw website om deze content te bekijken, maak deze dan ook zo entertaining of juist duidelijk mogelijk. Daarnaast is veel content op je website goed voor de ranking in zoekmachines. Zoekmachines zoals Google kijken namelijk naar alle teksten op je website en weten daardoor ook waar jouw website over gaat.

#4 Zorg voor een snelle ladingstijd

We surfen sneller dan ooit en staan niet meer open voor een website met een lange ladingstijd. Duurt het te lang, dan zullen je bezoekers je website wegklikken en bijvoorbeeld bij je concurrent terecht komen. De snelheid van je website is van veel dingen afhankelijk, bijvoorbeeld van je hostingpartij, eventuele WordPress thema en de grootte van de afbeeldingen.

#5 Zorg voor overzicht

De meeste bezoekers vinden het niet fijn als ze op een site terechtkomen waar ze overdonderd worden met enorm veel kleuren, afbeeldingen en teksten door elkaar. Een opgeruimde en overzichtelijke site is echt nodig als je wilt voorkomen dat bezoekers na één blik al wegklikken.

#6 Vermijd 404-pagina's

Een 404-pagina komt tevoorschijn als een bezoeker terecht komt op een pagina die niet bestaat. Een bezoeker zal deze pagina wegklikken en niet terugkeren op je site. Probeer dit dus te vermijden. Je kan er ook voor kiezen om de 404-pagina aan te passen, zodat de bezoekers makkelijk hun weg terug kunnen vinden naar je website.

Don'ts

#1 Je niet verplaatsen in je doelgroep

Als je een website maakt die jij mooi vindt, maar niet denkt aan je klanten, ben je fout bezig. Wie moet er uiteindelijk gebruik gaan maken van je website? Juist, niet jij, maar je klanten. Verplaats je dus in je doelgroep. Wat zouden je klanten fijn vinden op een website?

#2 Je website niet testen

Het is erg belangrijk om je website regelmatig te testen. Je wilt natuurlijk niet dat je niet in de gaten hebt dat je website niet meer werkt. Dit voorkom je door regelmatig te kijken of alles nog werkt.

#3 Stoppen met werken aan je website zodra deze klaar is

Een website is nooit af, er zijn altijd verbeterpunten of toevoegingen. Ben je eindelijk klaar met het bouwen van een website? Laat het hier dus niet bij maar bedenk regelmatig hoe je je website zou kunnen verbeteren.

#4 Je website schrijven voor zoekmachines

Wil je een hoge positie in de zoekmachines? Dat kan door te letten op wat een zoekmachine graag ziet, maar verlies je hier niet in. Ten eerste omdat je website uiteindelijk gebruikt gaat worden door klanten en niet door zoekmachines en ten tweede omdat veel zoekmachines daar te slim voor zijn. Google heeft het bijvoorbeeld snel door als jij je website voor zoekmachines schrijft en zal je website hierdoor lager plaatsen in de ranking.

#5 Geen duidelijke structuur hebben

Het is voor klanten ontzettend vervelend als ze moeten gaan zoeken naar de juiste informatie op je website. De kans is groot dat ze afhaken als dit te lang duurt en ze iets niet kunnen vinden. Zorg dus altijd voor een duidelijke structuur. Hier kan je voor zorgen door bijvoorbeeld elke pagina toegankelijk te maken door middel van een menu.

#6 Geen afbeeldingen hebben

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Een website zonder afbeeldingen wordt behoorlijk saai. Afbeeldingen op je pagina's zijn zowel goed om je website wat op te vrolijken, als dat het helpt je positie in zoekresultaten te verbeteren. Zoekmachines indexeren namelijk ook de alt-tekst van je afbeeldingen.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!