Menu

Vanaf vandaag is de nieuwe privacywet AVG van kracht

Als ondernemer altijd en overal op de hoogte met Places Nieuws

Juridisch

Vanaf vandaag is de nieuwe privacywet AVG van kracht

Vanaf vandaag is de nieuwe privacywet AVG van kracht

De dag waar bedrijven al sinds 2016 naar toe werken is nu dan echt aangebroken. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is vandaag officieel van kracht.

Dat de wet vanaf vandaag officieel geldt, betekent niet dat bedrijven pas vanaf nu beginnen met de implementatie van de wet, die een hoop extra verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Organisaties kregen twee jaar de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe privacywet. Delen hiervan gelden al vanaf 2016, zoals bijvoorbeeld de meldplicht, die organisaties verplicht om incidenten waarbij persoonsgegevens openbaar zijn geworden te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Organisaties beoordelen zelf of de impact van het incident groot genoeg is om te melden.

Onder de extra verantwoordelijkheden en plichten voor organisaties valt dat zij personen toestemming moeten vragen voordat ze persoonsgegevens mogen verwerken. Bedrijven moeten geldige toestemming ook kunnen aantonen. Daarnaast brengt de nieuwe wet veel rechten voor personen met zich mee. Een voorbeeld hiervan is het recht op vergetelheid. Ook na toestemming hebben personen het recht om van organisaties te eisen dat de gegevens verwijderd worden. Dit alles levert veel extra werk op voor bedrijven. Bovendien hebben ze een verantwoordingsplicht die hen oplegt aan te tonen dat ze zich aan de wet houden. In aanloop naar de wet hebben organisaties de kans gehad manieren te ontwikkelen waarop dit zo efficiënt mogelijk gedaan kan worden. Als onderdeel van de verantwoordingsplicht kan bedrijven verplicht worden om een functionaris voor de gegevensbescherming aan te stellen, die in de gaten houdt of de AVG wel nageleefd wordt.

In Nederland gold tot vandaag de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), die gebaseerd was op de Europese privacyrichtlijn uit 1995. Deze richtlijn werd dus gemaakt toen het internet nog in de kinderschoenen stond, waardoor de wet niet toereikend was voor de huidige situatie. Bovendien is het door de toenemende globalisering nuttig om een wet te hebben die voor alle Europese lidstaten geldt. Dat is de AVG. In het Engels heet deze wet de General Data Protection Regulation (GDPR).

Vanaf vandaag gaan we zien of organisaties kunnen voldoen aan de wet. Door alle nieuwe plichten en rechten is dat nog niet zo vanzelfsprekend. De boetes die bedrijven kunnen krijgen voor het niet juist behandelen van persoonsgegevens kunnen onder de nieuwe wet oplopen tot 20 miljoen euro.

Maatregelen Places

Ook Places heeft maatregelen getroffen omtrent de privacy van gebruikers en website bezoekers. Op 1 mei 2018 zijn zowel de nieuwe privacy- en cookieverklaring als de nieuwe algemene voorwaarden gepubliceerd en gecommuniceerd met klanten. Wilt u weten welke data Places van u als ondernemer heeft? Dan kunt u een aanvraag indienen middels ons dataportabiliteit platform. Als particulier gebruiker van Koos.nl en de afspraken kalender kunt u terecht bij het dataportabiliteit platform op Koos.nl.


Mocht u vragen hebben dan vindt u op deze pagina"s ook de contactgegevens van onze Functionaris Persoonsgegevens en de AVG contactpersoon.

Beschikt u over een Places Website?
Dan kunt u vanaf nu gebruik maken van de nieuwe privacy- en cookieverklaring pagina waarop u zelf uw privacy- en cookieverklaring kunt toevoegen ter informatie van uw bezoekers. (U vindt deze functie bij uw instellingen).
Over het anonimiseren van bezoekers hoeft u zich niet druk te maken, dit doen wij standaard voor u. Wel bent u zelf verantwoordelijk voor het sluiten van een verwerkersovereenkomst met Google en het uitschakelen van gegevens delen met Google of derden.

Is uw organisatie ook actief bezig met het voldoen aan de nieuwe wetgeving, maar komt u er niet helemaal uit? Een tijdje geleden verscheen er op Places Nieuws een artikel die de wet uitgebreid toelicht.

Daarnaast kunt u op de website van Autoriteit Persoonsgegevens ook verschillende hulpmiddelen vinden om deze veranderingen soepel te laten verlopen.

Foto: Pixabay

Reacties



Even geduld alstublieft...