Places logo
Menu

Europees Parlement stemt opnieuw in met een uitgebreid verbod op wegwerpplastic

Europees Parlement stemt opnieuw in met een uitgebreid verbod op wegwerpplastic

Afgelopen woensdag stemde het Europees Parlement over een bijgeschaafd verbod op wegwerpplastic en het recyclen van plastic flesjes. In december waren de Europese landen het er al over eens: plastic wegwerpartikelen moeten verboden worden in de EU. Sinds afgelopen woensdag horen hier nieuwe regels bij, zo moeten producenten van sigarettenfilters, ballonnen en snoepwikkel meebetalen aan de opruim- en verwerkingskosten van zwerfafval. Daarnaast mogen doppen niet meer los van flessen komen.

Waarom een verbod op plastic?

Volgens het Europees Parlement bestaat 80% van het afval in oceanen uit plastic. Dit moet drastisch verminderd worden. Plastic is namelijk slecht voor mens en milieu. Niet al het plastic moet weg, voor een groot aantal producten is plastic namelijk nodig om het bijvoorbeeld vers te houden. Het verbod is bedoeld om wegwerpplastic dat maar één keer gebruikt wordt te weren. Een plastic zakje wordt bijvoorbeeld gemiddeld maar 15 minuten gebruikt terwijl het 1000 jaar kan duren voordat het is afgebroken.

Ongeveer de helft van al het plastic in oceanen bestaat uit wegwerpplastic. Als plastic in de oceaan belandt kan het worden opgegeten door dieren, die er vervolgens ziek van worden. Daarnaast zorgt het plastic voor vervuilde zeeën en stranden, dit is slecht voor de visserij en het toerisme in kustgebieden. Tot slot kan plastic via vissen en schelpdieren uiteindelijk terecht komen in het voedsel van mensen. Genoeg redenen dus om het gebruik van wegwerpplastic tegen te gaan.

Wat doet Nederland tegen wegwerpplastic?

Nederland is als EU-lid verplicht om maatregelen te nemen tegen wegwerpplastic. In 2016 besloot Nederland gratis plastic tasjes te verbieden. Sinds deze maatregel is het aantal plastic tasjes in de Noordzee al meer dan gehalveerd. Naast het verbod op gratis plastic tasjes heeft Nederland een deal gesloten met gemeenten en het bedrijfsleven om plastic zwerfafval terug te dringen; als bedrijven en de gemeenten er niet in slagen om plastic zwerfafval voor 2021 terug te dringen, komt er over drie jaar statiegeld op kleine plastic frisdrank- en waterflessen. Het statiegeldsysteem is volgens de initiatiefnemers het goedkoopste en meest doeltreffende systeem om dit probleem op te lossen.

Wat doen bedrijven?

Veel bedrijven doen mee om het gebruik van plastic wegwerpartikelen te verminderen. Dit past namelijk goed bij verschillende trends in de marketingwereld zoals duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een aantal voorbeelden van bedrijven die actie ondernemen zijn McDonald's, Jumbo en IKEA. McDonald's kondigde aan om met een alternatief te komen voor de plastic rietjes in frisdranken. Jumbo begon met een gelaserd etiket op groenten waardoor plastic verpakkingen niet nodig zijn en IKEA stopt vanaf 2020 met het gebruik van plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, borden, bekers en tasjes.

Benieuwd wat u als ondernemer kunt doen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen? Dat leest u in dit artikel.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!