Places logo
Menu

Schiermonnikoog dankt zijn naam aan de monniken op het eiland, waar verwijst uw achternaam naar?

Schiermonnikoog dankt zijn naam aan de monniken op het eiland, waar verwijst uw achternaam naar?

Met nog geen 1.000 inwoners is Schiermonnikoog de kleinste gemeente van Nederland qua inwoneraantal. Vanuit het westen gerekend is 'Schier' het vijfde bewoonde Nederlandse waddeneiland. Vakantiegangers prijzen het eiland om de rust, ruimte en natuur. Zonder meer is het eiland prachtig en ongerept. Geen wonder dat het eiland in zijn totaliteit een Nationaal Park is, waarop de natuur heerlijk zijn gang kan gaan en u uiteenlopende landschappen aantreft. Zouden de achternamen van dit waddeneiland verwijzen naar de natuur? Places.nl onderzocht het en dook in de betekenis van de naam Schiermonnikoog.

Betekenis Schiermonnikoog

Schiermonnikoog lag tot de watersnoodramp van 1287 vast aan het vasteland van Friesland. In de Middeleeuwen werd het eilandje een buitenhof van een klooster bij Dokkum. Het eiland dankt zijn naam aan de monniken die zich toen ter tijd op het eiland vestigden. Zij waren in grijze pijen gehuld en schier is een ander woord voor grijs. Oog is een ander woord voor eiland en waar monnik voor staat, spreekt voor zich. Een mooie betekenis die verwijst naar de rijke historie van het eiland. Verwijzen de achternamen van de inwoners van 'Schier' hier ook naar?

Typisch Schiermonnikoog?

Met stip op nummer één staat Visser. Een achternaam die zeker iets te maken heeft met de natuur op Schiermonnikoog. De ligging aan de Waddenzee is bij uitstek ideaal voor visserij en scheepvaart. Geen wonder dat veel inwoners het beroep van visser uitvoerden en hiernaar vernoemd zijn. Visser is dan ook een beroepsnaam. In de rest van het land is dit ook een veel voorkomende achternaam: landelijk gezien staat Visser op plaats zeven. (De) Jong staat in de landelijke lijst zelfs op nummer één, in Schiermonnikoog op plaats twee.

Meerdere betekenissen

De top drie wordt aangevuld door Hellinga. Deze naam is wel typisch voor het Noorden van ons land. Waarschijnlijk is dit een adresnaam die gegeven werd aan bewoners van een huis of boerderij met diezelfde naam. Dit huis of deze boerderij werd waarschijnlijk bewoond door Hellin(g/k). In het zuiden van het land komt deze achternaam ook voor, maar dan als Helling, Hellings of Hellinx. Een andere mogelijke betekenis is dat deze naam gegeven werd aan iemand die op een scheepshelling werkzaam was. Dat een achternaam meerdere betekenissen kan hebben, geldt ook voor de achternaam Kok (plek vier). Dit kan zowel een beroepsnaam voor kok zijn als een patroniem (vadersnaam) die werd gegeven aan de zoon van Kok/Cok.

Omgeving Schiermonnikoog

Zee (plek zeven) verwijst naar, hoe kan het ook anders, de herkomst van de kust of de woonplaats aan zee. Degenen met deze naam woonden in een plaats aan de kust of zelfs aan zee. Dat geldt zeker voor een waddeneiland. De kust kan zeer kwetsbaar zijn en moet daardoor beschermd worden. Daarvoor zijn zeedijken aangelegd, wat terugkomt in de achternaam Dijkstra. Personen die deze achternaam kregen, woonden aan of nabij een dijk.

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenissen van de achternamen zijn in de Nederlandse Familienamenbank opgezocht.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!