Places logo
Menu

Hoe beschermt u zich als ondernemer tegen winkeldiefstal?

Hoe beschermt u zich als ondernemer tegen winkeldiefstal?

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in Nederland sinds 2015 is gedaald met bijna zeven procent. Detailhandel Nederland is het daar niet mee eens, zij beweren dat niet het aantal diefstallen is gedaald maar het aantal winkeliers dat aangifte doet. Doordat de politie weinig capaciteit heeft wordt er weinig aandacht aan de aangiftes geschonken. Detailhandel Nederland legt uit dat de manier waarop wordt gestolen ook verandert. Het is niet meer de traditionele Hollandse dief, maar professionele roofbendes uit Oost-Europese landen. Zij gaan op pad met geprepareerde tassen en kunnen daardoor een stuk meer stelen.

Bent u een winkeleigenaar en wilt u weten hoe u winkeldiefstal kan voorkomen? Lees snel verder voor tips rondom winkelbeveiliging.

Medewerkers instrueren

Om diefstal te voorkomen is het belangrijk dat medewerkers goed zichtbaar zijn in de winkel. Zij moeten klanten begroeten en oogcontact maken. Op deze manier kan een medewerker sneller ontdekken of een klant vreemd gedrag vertoont. Indien een medewerker ziet dat een klant zich verdacht gedraagt, kan de medewerker op een strategische plek in de winkel staan om op een luchtige manier rond te kijken. Zo voelt de klant zich niet direct bekeken maar kan de medewerker wel in de gaten houden wat er gebeurt.

Sluiten van winkel en geld storten

Het openen en sluiten van de winkel kan het beste door twee medewerkers gedaan worden. Daarbij moet er goed opgelet worden of er geen verdachte personen of voertuigen staan. Het is daarnaast goed om klanten bij het afrekenen aan te moedigen tot pinbetalingen, dit zorgt voor minder contant geld en minder risico. Tot slot is het niet verstandig om de dagopbrengst in de winkel te tellen, doe dit zoveel mogelijk uit het zicht.

Beveiligingscamera's

Cameratoezicht kan helpen om spullen, bezoekers en personeel te beschermen. Een camera zorgt echter voor een inbreuk op de privacy van klanten en werknemers, daarom moet u met een aantal zaken rekening houden. Zo moet het cameratoezicht noodzakelijk zijn, de ondernemer moet nagaan of er geen andere mogelijkheid is om het doel te bereiken. Daarnaast moet de ondernemer een privacytoets uitvoeren, dit betekent dat belangen van klanten en werknemers afgewogen moeten worden. Tot slot moeten klanten voordat zij naar binnen gaan op de hoogte zijn van het cameratoezicht. Dit kan bijvoorbeeld door bordjes op te hangen. De ondernemer mag camerabeelden niet langer bewaren dan dat noodzakelijk is, de richtlijn hiervoor is maximaal vier weken.

Alarminstallatie en alarmopvolging

Een alarmsysteem zorgt ervoor dat er alarm wordt geslagen bij een inbraakpoging. Dit kan met een luid signaal zijn of stil naar een meldkamer. Wanneer de melding binnenkomt bij een meldkamer wordt een surveillant ingeschakeld. Deze surveillant is bekend met het pand en zal het gebouw grondig controleren en inspecteren.

Beveiliger in de winkel

Tot slot kunt u er ook voor kiezen om een beveiliger in de winkel te stationeren. Deze beveiliger focust zich op kleine criminaliteit: winkeldiefstal, fraude, zakkenrollen en sweethearting (personeel dat onterecht producten gratis of met hoge korting weg geeft). Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om uw winkel te beschermen tegen diefstal.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!