Places logo
Menu

Het belang van kerstpakketten voor uw medewerkers

Het belang van kerstpakketten voor uw medewerkers

Dit jaar krijgen minder medewerkers een kerstpakket van hun werkgever dan vorig jaar. En dat terwijl medewerkers veel waarde hechten aan dit geschenk na een jaar hard werken. Het bezuinigen op kerstpakketten kan effect hebben op de mate waarin uw medewerkers zich in zetten voor uw bedrijf. Waarom vinden medewerkers het kerstpakket zo belangrijk? En wat zijn de mogelijkheden als het gaat om kerstpakketten?

Bezuinigen op kerstpakketten

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer bedrijven bezuinigen op kerstpakketten. Waar in 2011 nog 78% van de ondernemers een pakket cadeau deed, is dit jaar 70% van de ondernemers dit van plan. Per kerstpakket wordt er dit jaar ongeveer € 45 besteed. Dit bedrag ligt ongeveer 8% lager ten opzichte van vorig jaar. In totaal wordt er in Nederland voor ongeveer 175 miljoen euro aan kerstpakketten uitgedeeld. De daling van het schenken van kerstpakketten is voornamelijk te wijten aan de economische crisis. De economische crisis houdt nu al enkele jaren aan, waardoor bedrijven steeds minder reserves hebben. Gevolg is dat er wordt bezuinigd op de 'extra's', zoals de kerstpakketten.

Het belang van kerstpakketten

BlogKerstpakkettenMoivatieVolgens Henry Robben, hoogleraar marketing aan de Business Universiteit Nyenrode, is het in tijden van crisis niet slim om te bezuinigen op kerstpakketten. Het ontbreken van een kerstpakket is funest voor de motivatie van de medewerkers. Ze verwachten namelijk dat ze rond deze tijd beloond worden door de werkgever. Gebeurt dit niet, dan zullen ze minder snel geneigd zijn zich in te zetten voor uw bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers vooral naar kosten kijken, terwijl medewerkers het belangrijk vinden dat er moeite voor het geschenk gedaan is. Is het financieel niet mogelijk om uw medewerkers te zien van een kerstpakket? Probeer dan alsnog iets kleins te kopen en geef aan dat iets groters er dit jaar niet in zit. Op die manier laat u toch uw waardering blijken.

Wat is er mogelijk op het gebied van kerstpakketten?

De traditionele doos met eten en drank blijft het populairste kerstpakket. Daarbinnen zijn veel varianten te vinden, zoals een doos met Hollandse producten, streekproducten, of producten uit een bepaald land zoals Italië of Japan. Wilt u uw medewerkers eens wat anders geven? Er zijn genoeg andere mogelijkheden! 1. Cadeaubon Iedere medewerker is verschillend, dus elke medewerker heeft andere voorkeuren. Om ervoor te zorgen dat iedereen iets naar wens krijgt, kunt u uw medewerkers een cadeaubon geven. Voor een bepaald bedrag kunnen uw medewerkers dan zelf iets leuks uitzoeken. Deze vorm scheelt u ook nog eens veel tijd, u hoeft namelijk geen keuze te maken uit alle soorten pakketten. 2. Zelf kiezen of zelf samenstellen Ook kunt u uw medewerkers zelf een cadeau laten kiezen uit een selectie producten, belevenissen, tijdschriften of goede doelen. De werknemer heeft zo de volledige vrijheid om een leuk cadeau samen te stellen, of om het budget te schenken aan een goed doel. Wilt u wel graag zelf iets voor uw medewerkers kiezen, maar wilt u zelf de inhoud bepalen? Veel partijen die kerstpakketten aanbieden, hebben ook de mogelijkheid om zelf pakketten samen te stellen. Op die manier kunt u een kerstpakket geven wat helemaal bij uw bedrijf en medewerkers past. 3. Steun een goed doel De kerstperiode is een mooi moment om wat voor een goed doel te doen. U kunt er daarom voor kiezen om kerstpakketten te bestellen, waarbij er een vast bedrag per kerstpakket wordt afgedragen aan een goed doel. Dit goede doel kunt u zelf bepalen. 4. Werk aan een betere wereld Bedrijven houden steeds meer rekening met mens en milieu wanneer ze een keuze maken in kerstpakketten. Kies eens voor een pakket met eerlijke en duurzame producten. Dit betekent dat de producten in het pakket de natuur en bronnen niet aantasten. Ook zijn de producten voor eerlijke prijzen zijn ingekocht waarbij het personeel fatsoenlijk wordt betaald en behandeld.

Het is nog niet te laat!

Heeft u nog geen kerstpakketten voor uw medewerkers gekocht? Het is nog niet te laat! U heeft nog enkele dagen de tijd om een leuk geschenk te kopen en daarmee uw waardering naar uw medewerkers te tonen. U zult merken dat een klein gebaar naar uw medewerkers ervoor zorgt dat ze ook in 2014 weer voor u klaar staan!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!