Places logo
Menu

Go green: 10 tips voor een milieuvriendelijkere organisatie

Go green: 10 tips voor een milieuvriendelijkere organisatie

Bent u op zoek naar gemakkelijke tips om veel geld op uw energierekening te besparen en uw werkomgeving een stuk aangenamer te maken? Places.nl heeft voor u tien eenvoudige tips waarmee u én het milieu én uw energierekening een handje helpt. Tegenwoordig dragen we met z'n allen ons steentje bij aan een beter milieu en een gezondere leefomgeving. Maar waarom zouden we de werkplek overslaan? Gemiddeld spenderen we namelijk maar liefst 90% van ons dagelijks leven binnen, waarvan 40 uur op kantoor. Behalve dat u een hoop geld kunt besparen, helpt u het milieu ook nog eens een handje. En dat niet alleen, het kan ook heel gunstig zijn voor uw bedrijfsimago. Met deze makkelijk toepasbare tips, maakt u uw werkomgeving in een mum van tijd een stuk leefbaarder en uw energierekening een stuk lager.

1. Ga verstandig om met uw computergebruik

Computers zijn tegenwoordig onmisbaar voor uw bedrijf, maar spelen ook een grote rol wat betreft de energierekening. Gelukkig zijn er een aantal handige tips om makkelijk grote hoeveelheden energie te besparen. De helft van het verbruik van een computer kan bespaard worden door middel van powermanagement. Dit is een optie die op iedere computer zit die er voor zorgt dat de computer zo min mogelijk energie verbruikt. Daarnaast bespaart u ook op koelingskosten, omdat powermanagement er voor zorgt dat uw computer minder warmte afgeeft. Bovendien geven automatisch uitgeschakelde beeldschermen minder elektromagnetische straling af, wat gezondheidsklachten kan verminderen.Zelf kunt u ook proberen om uw computer zo veel mogelijk uit te zetten wanneer u deze niet gebruikt. Uw computer verbruikt namelijk ook energie als deze uitstaat. Dit sluipverbruik kunt u makkelijk tegengaan door al uw stekkers in één stekkerdoos met aan- en uitknop te steken. Met één druk op de knop is alle elektriciteit dan afgesloten.

Is het tijd om nieuwe apparatuur aan te schaffen? Let dan op de grootte van het scherm en de hoogte van de resolutie. Hoe groter het scherm, hoe meer energie deze verbruikt. Ditzelfde geldt voor de resolutie. Daarnaast verbruiken LCD-schermen minder dan CRT-monitors en geven deze minder elektromagnetische straling af. Stel daarnaast zelf een neutrale screensaver in, in plaats van een screensaver met een hoge resolutie, om energie te besparen. Kortom, door powermanagement aan te zetten op uw computers, één stekkerdoos voor meerdere elektronische apparaten te gebruiken en energiezuinige monitors aan te schaffen kunt u veel geld besparen op uw energierekening.

2. Zet randapparatuur op stand-by wanneer u deze niet gebruikt

Naast computers zijn er ook andere apparaten waar u energie op kunt besparen. Zo staan printers en faxmachines meestal in stand-by, terwijl ze niet altijd gebruikt worden. Schakel daarom de apparaten die u niet gebruikt uit of stel een timer in om er voor te zorgen dat ze automatisch uitgeschakeld worden. Probeer ook eens na te gaan hoeveel u deze apparaten daadwerkelijk gebruikt. Laserprinters verbruiken namelijk meer energie dan inkjetprinters, maar printen wel veel sneller. Wanneer u dus geen grote hoeveelheden papier in korte tijd hoeft te printen, kan het voordeliger zijn om een inkjetprinter aan te schaffen. Ook kan het rendabel zijn om een multifunctioneel toestel aan te schaffen. Deze toestellen combineren de functies van een fax, printer en scanner met elkaar, maar gebruiken ongeveer de helft minder energie dan wanneer u deze apparaten los van elkaar gebruikt.

3. Let op keurmerken voor milieuvriendelijke producten

Om het u als ondernemer makkelijker te maken, zijn er een aantal labels waar u op kunt letten bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur. Energy Star is een voorbeeld van zo'n keurmerk dat wordt gebruikt voor apparaten die energiebesparende standen aanbieden. GEEA is een Europees keurmerk dat aangeeft welke apparaten het meest energiezuinig zijn. Dit keurmerk vertegenwoordigd de 30% meest energiezuinige apparaten op de markt. Daarnaast is er Ecolabel, een keurmerk dat wordt toegekend aan de meest milieuvriendelijke producten in zijn soort. Ook voor huishoudelijke apparaten zijn er labels die samenhangen met energieverbruik. U kunt dus een hoop energie besparen op computers en printers, maar ook op bijvoorbeeld uw koelkast. Op Telefoonboek.nl vindt u bedrijven die deze producten aanbieden.

4. Beperk uw papiergebruik tot een minimum

Less is more. Helemaal wanneer hetom papier gaat. Vandaag de dag is het geen enkele moeite om papierloos door het leven te gaan. En dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een groot deel van de correspondentie in het bedrijfsleven gaat natuurlijk al digitaal, maar er zijn nog een aantal andere handige manieren om op papier te besparen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen uw correspondentie volledig via e-mail te laten verlopen. Stuur geen papieren nieuwsbrieven meer rond, maar houdt iedereen zowel intern als extern digitaal op de hoogte. Uw handtekening kunt u digitaliseren, zodat u documenten met een druk op de knop officieel kunt maken. Dit minimaliseert het gebruik van papieren memo's, brieven en documenten. Door middel van een digitaal archief, kunnen uw werknemers te allen tijde digitaal bij hun bestanden. Dit bespaart niet alleen een hoop papier, maar is ook heel efficiënt. Bestanden kunnen zo met de klik van een muis worden teruggevonden en blijven altijd veilig opgeborgen. Er zijn tegenwoordig een hoop programma's die het mogelijk maken om digitale bestanden op elektronische apparaten te openen en te redigeren. Agenda's kunnen tegenwoordig gemakkelijk digitaal worden bijgehouden en ook voorbereidingen voor presentaties kunnen online worden getroffen. Mocht u toch een keer iets af moeten drukken, probeer dit dan altijd dubbelzijdig te doen en met milieuvriendelijk papier. Er zijn verschillende soorten gerecycled en chlorine-vrij papier beschikbaar. Ook kunt u kiezen voor een organische optie, zoals papier van bamboe of katoen. Probeer verder zelf zo veel mogelijk papier te recyclen of vindt een leverancier die dit doet.

5. Maak gebruik van milieuvriendelijke alternatieven om te reizen

Alternatieven als de bus en de trein pakken liggen natuurlijk erg voor de hand. Maar er zijn ook manieren om met uw eigen auto energie te besparen. Milieuvriendelijk rijden doet u bijvoorbeeld door de spits te mijden. U verbruikt namelijk de minste brandstof als u de maximale snelheid kunt rijden. Probeer hier dus rekening mee te houden wanneer uw agenda dit toelaat. Nog voordeliger is het om uw medewerkers te laten carpoolen of hybride auto's aan te schaffen. Ook kunt u er voor kiezen om in te voeren regelmatig een dag thuis te blijven werken. Als het voor u of uw werknemers niet noodzakelijk is om op kantoor te zijn, is het voordeliger om de reiskosten niet te hoeven maken. Er zijn tegenwoordig allerlei opties om digitaal aanwezig te zijn, bijvoorbeeld door middel van een videoconferentie. Voor werknemers die dicht bij kantoor wonen, kunt u een fietsenplan opzetten. Het is dan voor uw werknemers mogelijk om gratis of tegen een kleine vergoeding op de fiets naar het werk te komen. Door het belastingvoordeel dat een dergelijk plan met zich meebrengt, kan het voor u als werkgever ook interessant zijn. Bovendien bespaart u op kostenposten als brandstof, parkeren en leaseauto's én is het veel beter voor het milieu.

6. Stimuleer uw werknemers zo veel mogelijk tot hergebruiken

Voor het afval dat geproduceerd wordt in uw bedrijf kunt u een recycle-schema opstellen. Zaken die u kunt scheiden zijn bijvoorbeeld papier, cartridges, flessen, blikjes, glas en batterijen. Zorg er daarom voor dat er voor al deze producten een plek is en stel uw medewerkers hiervan op de hoogte. Als men weet waar het hoort, verdwijnt het niet in de prullenbak. Probeer voordat u afval weggooit, eerst te kijken of u het opnieuw kunt gebruiken. Zo doet gebruikt papier vaak uitstekend dienst als kladpapier en kunt u kartonnen dozen wellicht opnieuw gebruiken om pakketten te versturen. Apparatuur dat u niet meer gebruikt vindt misschien een tweede thuis bij een van uw werknemers of bij een kringloopwinkel. En door uw bedrijf af te melden voor papieren nieuwsbrieven en reclamefolders, kunt u voorkomen dat u onnodig dingen weg moet gooien.

7. Isoleer uw pand om verwarmingskosten te beperken

Een goed begin is het halve werk. Als u zorgt dat uw pand goed geïsoleerd is, zorgt u er 's winters voor dat uw verwarmingskosten laag blijven, en 's zomers bespaart u op de kosten voor airconditioning. Het meest effectief is om te kiezen voor muur- en vloerisolatie om te zorgen dat er nergens lucht binnen kan komen. Is uw gebouw wat ouder, dan kunt u bijvoorbeeld het dak isoleren of de beglazing vervangen door dubbel glas of hoogrendementsglas. Goed geïsoleerde panden hebben wel een goede toevoer van buitenlucht en afvoer van binnenlucht nodig. Dit vraagt om een gecontroleerd ventilatiesysteem. Om de kosten hierin zoveel mogelijk te beperken kunt u de luchtkwaliteit zo goed mogelijk proberen te waarborgen. Een makkelijke manier om dit te doen is om veel planten in uw kantoor neer te zetten. Planten absorberen namelijk luchtvervuiling en verhogen de zuurstof in de lucht. Zelf kunt u luchtvervuiling zo veel mogelijk proberen te voorkomen door gebruik te maken van niet giftige schoonmaakmiddelen, spuitflessen te vermijden en roken op de werkvloer te verbieden.

8. Bespaar op uw energierekening door zonnepanelen te installeren

Een werkplek moet natuurlijk goed verlicht zijn, maar dat kan ook met oog op de energierekening. Met een aantal simpele tips kunt u gemakkelijk besparen op uw energiekosten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen verlichting blijft branden wanneer u niet in een ruimte aanwezig bent. Om dit u extra makkelijk te maken kunt u bewegingssensoren installeren in ruimtes waar er minder verlichting nodig is, zoals de kantine, het magazijn of de toiletten. Daarnaast bespaart u tot wel 40% op uw energierekening als u uw ouderwetse tl-verlichting vervangt door moderne LED tl-buizen. Door reflectoren aan te brengen, verdubbelt u nog eens de lichtopbrengst, zodat u de helft minder verlichting nodig heeft. Gebruik zo veel mogelijk lichte tinten in uw pand, zodat de lichtinval zo goed mogelijk wordt weerkaatst. Hierdoor heeft u zo min mogelijk kunstlicht nodig. Ook kunt u op werkplekken gewone lampen vervangen door gloeilampen. Dit bespaart u tot wel 40 euro per lamp. Als u uw energieprijs voor de komende jaren vast wilt zetten, kunt u overwegen om zonnepanelen te installeren. Deze worden op het dak van uw pand geïnstalleerd en produceren schone energie, dat een groot deel van uw stroomverbruik kan opvangen. Op Telefoonboek.nl kunt u bedrijven vinden die deze producten aanbieden.

9. Zorg dat uw werknemers gebruik kunnen maken van een duurzame kantine

Er zijn ook een aantal kleine dingen die u kunt doen om te zorgen dat uw werkplek een stuk milieuvriendelijker wordt. Stimuleer uw werknemers bijvoorbeeld om zelf lunch mee te nemen in plaats van deze te bestellen of af te halen. Dit bespaart namelijk een hoop verpakkingsmateriaal. Zorg er ook voor dat uw werknemers allemaal een eigen mok hebben, zodat ze geen gebruik hoeven te maken van plastic bekertjes. Dit voorkomt een grote hoeveelheid onnodig afval. Hetzelfde geldt voor watercontainers; zet in plaats hiervan glazen flessen water in de koelkast of hergebruik oude plastic flessen. Door een zo zuinig mogelijke vaatwasser en koelkast te installeren, bespaart u én water én elektriciteit. Ook kunt u er voor kiezen om uw vaat met de hand af te wassen, afhankelijk van de intensiteit waarmee u gebruik maakt van uw vaatwasser. Tenslotte kunt u uw kantine voorzien van ecologische of fair trade producten. Kies voor eerlijke koffie en thee, zoals die van Max Havelaar. En vervang de Cup-a-Soup machine bijvoorbeeld door Tony's Chocolonely's chocoladerepen.

10. Motiveer uw werknemers om een steentje bij te dragen

Probeer al uw werknemers enthousiast te krijgen voor uw initiatief. Stel uw werknemers op de hoogte van uw activiteiten om hun werkplek milieuvriendelijker, schoner en gezonder te maken en spoor ze aan u hierbij te helpen. Want vele handen maken licht werk. En als het hele bedrijf mee werkt kunt u zeker een verschil maken. U kunt mensen aanmoedigen door wedstrijden te organiseren om de beste resultaten te realiseren. Laat uw werknemers daarom regelmatig zien welke doelen er zijn bereikt, om iedereen gemotiveerd te houden. Ook kunt u er voor zorgen dat iedereen zijn steentje bijdraagt door een deel van de bespaarde kosten te gebruiken voor een leuk bedrijfsuitje om iedereen te bedanken. Het gaat immers niet alleen om de kosten die u bespaart door milieuvriendelijker met uw middelen om te gaan, maar ook om het milieu. Vergeet ook vooral niet om uw klanten op de hoogte te stellen van uw vorderingen! Deel met uw volgers op sociale media waar u mee bezig bent, spoor ze aan om met u mee te doen en maak iedereens leefomgeving een stukje groener! Bovendien is zo'n 'groene campagne' en hele goede publiciteitsstunt. Mensen kiezen tegenwoordig vaker voor bedrijven die bewust omgaan met het milieu. Zo wordt u dus niet alleen beloond met een fijnere werkplek, maar ook met een beter bedrijfsimago! Hebben deze tips u geïnspireerd en wilt u meer weten over hoe u uw werkvloer groen kunt maken? Houdt dan Allesduurzaam.nl in de gaten voor meer tips over dit onderwerp. Ook heeft Eenmiljoendruppels.nl wekelijks handige tips om u verder op weg te helpen.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!