Places logo
Menu

Dijken, Schipper en Visser: wadgelerateerde achternamen in Delfzijl

Dijken, Schipper en Visser: wadgelerateerde achternamen in Delfzijl

Delfzijl is een stad en gemeente in de provincie Groningen. Er wonen in totaal zo'n 25.000 inwoners, waarvan bijna 15.000 in de plaats Delfzijl. Delfzijl beschikt over de belangrijkste haven van Noord-Nederland en is de op vijf na grootste havenstad in Nederland. Vroeger droegen de inwoners van Delfzijl wadgerelateerde schimpnamen zoals 'Strandjutters', 'Kraben'. Een schimpnaam is een andere term voor scheldnaam; aldus een woord dat bedoeld is om iemand te beledigen. Een andere scheldnaam van de Delfzijlse inwoners was 'Klokkedaiven'. Echter is hiervan de herkomst niet bekend. Zien we deze historie nog steeds terug in de meest voorkomende achternamen van 2019 in Delfzijl? U leest het in dit artikel!

Bos komt het meest voor

Op de eerste plaats staat de achternaam Bos. De achternaam komt verspreid door Nederland voor en kan gecategoriseerd worden als patroniem en toponiem. Een patroniem wordt ook wel vadersnaam genoemd en verwijst naar de voornaam van de vader om de familierelatie kenbaar te maken. Volgens de Nederlandse Familienamenbank wordt het patroniem Bos verklaard op basis van de voornaam Bos(se), die teruggaat op een Germaanse persoonsnaam en mogelijk verwijst naar Burkhard (sterk als de burcht) of uit een samengestelde naamvorm als Boshard (sterk als de boze, de trotse). Een toponiem geeft aan waar men vandaan kwam (herkomstnaam) of waar men woonde (adresnaam). Bos valt onder de categorie adresnaam en kan verwijzen naar een gezin dat in het bos of in de buurt van een bos woonde. Opvallend, aangezien Delfzijl gelegen is aan het wad.

Wadgerelateerde namen

Naast de meest voorkomende achternaam komen er ook een enkele wadgerelateerde achternamen voor in de top twintig. Zo staat op nummer 17 de achternaam Visser. Visser wordt volgens de Nederlandse Familienamen gecategoriseerd als beroepsnaam. Beroepsnamen zijn woorden die van werkwoorden zijn afgeleid en handelende personen aanduiden. Op plek 18 komt de achternaam Dijken voor. Dijken wordt gecategoriseerd als adresnaam en geeft aan waar men woonde. Tot slot staat op nummer 20 de achternaam Schipper. Schipper wordt ook gecategoriseerd als beroepsnaam en duid aan wat voor beroep men vroeger beoefende. Gezien de functie van de stad Delfzijl is het niet zo vreemd dat deze achternamen logischerwijs te herleiden vallen naar de haven en de zee.

Dit zijn de twintig meest voorkomende achternamen in Delfzijl

Bent u benieuwd welke achternamen nog meer voorkomen in Delfzijl? Check dan snel onderstaand overzicht met de twintig meest voorkomende achternamen. De data van deze lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Bos
 2. Smit
 3. Vries
 4. Kuiper
 5. Mulder
 6. Vos
 7. Dijk
 8. Meijer
 9. Boer
 10. Bakker
 11. Laan
 12. Veen
 13. Berg
 14. Groot
 15. Haan
 16. Molen
 17. Visser
 18. Dijken
 19. Jansema
 20. Schipper

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!