Places logo
Menu

De ins en outs over koffie op kantoor en wat u moet weten over koffie op de werkvloer

De ins en outs over koffie op kantoor en wat u moet weten over koffie op de werkvloer

De Nederlander is één van de grootste koffiedrinkers ter wereld. Gemiddeld drinken we zo'n vier koppen koffie per dag, waarvan het grootste aantal op kantoor wordt gedronken. Maar in hoeverre heeft koffie een positief effect tijdens het werken op kantoor? Soms gaan er verhalen rond dat koffie slecht voor ons zou zijn, maar veel mensen kunnen een werkdag zonder hun kopje koffie niet overleven. Telefoonboek.nl heeft de interessantste weetjes over koffie drinken uitgezocht.

Wanneer een kopje koffie?

Veel mensen drinken een kop koffie om een energieboost te krijgen, zodat ze actief aan de slag kunnen gaan en een eventuele dip weg kunnen werken. Uit onderzoek blijkt dat mensen op een normale werkdag verschillende momenten hebben, waarop het natuurlijke energieniveau hoger of lager is. Wanneer dit niveau laag is, heb je een natuurlijke dip, op dit moment kan je het beste een kopje koffie drinken totdat het natuurlijke energieniveau weer omhoog gaat.

Wanneer je energieniveau van nature hoog is kan je het beste geen kopje koffie drinken. Op de volgende momenten is het energieniveau over het algemeen hoog: tussen acht uur en negen uur "s ochtends, tussen twaalf uur en een uur "s middags én tussen half zes en half zeven "s. Buiten deze genoemde tijdstippen is het dus prima om wat cafeïne toe te dienen.

Hoeveel kopjes koffie op een werkdag?

Uit onderzoek blijkt dat drie koppen koffie per dag voor een persoon van 65 kilo het beste effect heeft. Dit is een maatstaaf maar het kan goed als uitgangspunt gebruikt worden. Daarnaast raden wetenschappers aan dat mensen het beste één kopje koffie per anderhalf uur kunnen drinken. Als mensen dit buiten de tijden doen, wanneer het energie niveau hoog is, kan het beste effect bereikt worden.

Waar is koffie goed voor?

Naast dat koffie goed is om een dipje weg te werken heeft koffie volgens MT.nl nog veel meer voordelen. Uit onderzoek blijkt dat koffie een beschermend effect op de lever kan hebben, vooral mensen die gemiddeld drie koppen koffie per dag drinken zouden een positief effect kunnen bereiken. Daarnaast is het mogelijk dat koffie de ontwikkeling van ziektes als Parkinson tegenwerkt.

Naast deze voordelen op het gebied van gezondheid kan koffie ook op kantoor positieve effecten hebben. Zo blijkt dat het samen drinken van een kop koffie gesprekken stimuleert en de sfeer op de werkvloer kan bevorderen. Daarnaast kan het drinken van koffie creatieve processen positief beïnvloeden én koffie zorgt voor een welverdiende pauze. Om een kopje koffie te halen komen medewerkers namelijk in beweging en nemen ze even afstand van het computerscherm.

De ongezonde effecten van koffie

Hoewel koffie veel voordelen heeft, kleven er zeker ook een aantal ongezonde effecten aan het drinken van koffie. Koffie kan zorgen voor hoofdpijn, dit kan het gevolg zijn van samentrekkende of ontspannende aderen. Daarnaast kan koffie ervoor zorgen dat je je gestrester voelt. De cafeïne in koffie kan tevens verslavend werken en kan ervoor zorgen dat mensen het gevoel hebben dat ze niet meer zonder kunnen. Tot slot hebben mensen steeds meer cafeïne nodig voor een blijvend werkend resultaat.

Lekkere koffie

Ondanks alle voor- en nadelen van koffie, drinken veel mensen gewoon een kopje koffie omdat ze het lekker vinden. Volgens RTL Nieuws worden de eisen van koffiedrinkers steeds hoger "een derde van alle koffiedrinkers vind zichzelf namelijk een echte kenner". De meeste kantoren in Nederland hebben machines met espressobonen, daar wordt voornamelijk voor zwarte koffie, en cappuccino en/of Latte Macchiato gekozen. Al met al heeft koffie zoals bijna alles zo zijn voor- en nadelen. We kunnen in ieder geval met een gerust hart een kopje koffie drinken op kantoor.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!