Places logo
Menu

Uitbesteden van systeembeheer: voor- en nadelen op een rijtje

Uitbesteden van systeembeheer: voor- en nadelen op een rijtje

Afgelopen vrijdag, 27 juli, was het System Administrator Appreciation Day, in Nederland bekend onder de naam Systeembeheerdersdag. Jaarlijks wordt op deze laatste vrijdag van juli aandacht gegeven aan het belang van het werk van de systeembeheerder. Dit werk is namelijk onzichtbaar voor de meeste mensen binnen de organisatie en deze dag moet daar verandering in brengen. Het was de negentiende keer dat de systeembeheerder in het zonnetje gezet werd, het initiatief bestaat namelijk sinds 2000. Verschillende webshops hadden speciale aanbiedingen op deze dag en ook sites die zich bezighouden met games, gadgets en hardware besteden net wat meer aandacht aan systeembeheerders. Ook bij Places Nieuws willen we hier aandacht aan besteden: we zetten de voor- en nadelen van het uitbesteden van systeembeheer op een rijtje.

Het werk van de systeembeheerder

Systeembeheer bestaat voornamelijk uit het beheer van je Local Area Network (LAN) en alle apparaten die daarop zijn aangesloten, zoals switches, routers, servers en computers. Dat is de basis die nodig is om de internet- en communicatievoorzieningen en bedrijfsapplicaties te laten werken. Een systeembeheerder is dus onder andere verantwoordelijk voor het tijdig upgraden van besturingssystemen, zoals Windows 7 en Mac, en dat eventuele problemen met het netwerk zo snel mogelijk worden opgelost.

Voordelen eigen systeembeheer

Veel bedrijven kiezen er voor om systeembeheer niet uit te besteden, maar in eigen hand te houden. Een eigen systeembeheerder is altijd beschikbaar, kent de IT-infrastructuur tot in de puntjes en kan snel alledaagse problemen oplossen. Het niet afhankelijk zijn van externen is op meerdere gebieden een groot voordeel. Wanneer er storingen zijn, kan er direct ingegrepen worden: wachten op een externe dienstverlener is niet nodig, want de persoon in kwestie al aanwezig. Verder kan een externe dienstverlener slechte service verlenen, een hoog uurtarief hanteren, lange wachttijden hebben, of zelfs failliet gaan. Dit risico loop je niet met een eigen systeembeheerder.

Voordelen uitbesteden systeembeheer

Het uitbesteden van systeembeheer brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo komt er meer tijd vrij om te investeren in kernactiviteiten van uw bedrijf. Een externe partij neemt dit werk namelijk uit handen. Bovendien word je ook op het gebied van werving en selectie van extra personeel ontzorgt. De externe organisatie zorgt namelijk dat er voldoende mensen beschikbaar zijn. Een derde voordeel is dat een externe partij die meedenkt over processen binnen het bedrijf zorgt voor meer creativiteit en extra denkkracht. Die verfrissende blik op de organisatie kan leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen. Tot slot kan het uitbesteden van systeembeheer goedkoper zijn dan het in eigen beheer houden. Een externe partner heeft toegang tot verschillende leveranciers en profiteert van schaalvoordelen aangezien ze voor meerdere bedrijven werken.

Verschillende vormen van uitbesteden

Er komen verschillende keuzes kijken bij het uitbesteden van systeembeheer. Kies je voor een onderhoudscontract, of neem je ICT-diensten per situatie af? Laat je een systeembeheerder vanaf zijn werkplek alles in de gaten houden of wil je een vaste ICT'er op een vast moment in de week of maand bij jouw bedrijf hebben? Besteedt je alles uit? Doe je een deel zelf en besteedt je een deel uit? Genoeg beslissingen af te wegen tegen de wensen en behoeftes van jouw organisatie.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!