Places logo
Menu

Stappenplan voor het opzetten van een webshop

Stappenplan voor het opzetten van een webshop

Stel u heeft een dienst of een product dat u online wilt gaan verkopen. U heeft het voor uzelf allemaal op een rijtje; de online verkoop van uw product is een gat in de markt en u weet precies hoe uw webshop eruit moet komen te zien. De vraag is echter, hoe bouwt u een goede webshop? Met behulp van dit handige stappenplan ligt het opstarten van een webshop ook binnen uw handbereik!

1. Schrijf uw plan op

Het opschrijven van een plan lijkt voordehand liggend maar het is wel ontzettend belangrijk. Schrijf uw idee eens duidelijk op, wacht één of twee weken en bekijk het dan nog eens. Vindt u het nog steeds een goed idee? webshop2

Als het antwoord op deze vraag ja is, kunt u doorgaan of en aan de slag met het uitwerken van een ondernemingsplan. Bij het schrijven van een ondernemingsplan schrijft u gedetailleerd op hoe u geld gaat verdienen met uw webshop. Vragen als 'is er vraag naar mijn product?', 'wie is mijn doelgroep?' en 'wie zijn mijn concurrenten?' helpen u bij het schrijven van uw ondernemingsplan. De antwoorden op deze vragen geven u richting en houvast bij het verder ontwikkelen van uw idee en het daadwerkelijk opzetten van de webshop.

2. Bedenk een naam

Een goede bedrijfsnaam is van essentieel belang. Een pakkende naam blijft bij de klant hangen, en zorgt ervoor dat de klant bij uw webshop uitkomt als de klant naar uw product zoekt via internet. Helaas zijn veel namen van webadressen al bezet. U zult dus creatief moeten zijn met het verzinnen van een eigen naam. Belangrijk is dat de naam een logische naam moet zijn. Wilt u bijvoorbeeld paperclips verkopen? Dan is de naam geinigehandigheidjesvoorophetwerk.nl een hele originele naam, maar niemand weet direct dat u paperclips verkoopt. Een betere optie is bijvoorbeeld paperclipsnederland.nl. Dit is niet alleen duidelijk voor uw klanten, ook Google plaatst u hoger in de zoekresultaten als het gaat om paperclips!

3. Registreer bij de KvK en belastingdienst

Iedere ondernemer in Nederland dient zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, ook online ondernemers. Trek hiervoor ongeveer een halve dag uit. Als webshop dient u zich in te schrijven als eenmanszaak in de branche 'Postorder bedrijven'. Uw inschrijving wordt direct verwerkt en u krijgt een KvK nummer mee waarmee u een zakelijke rekening kunt openen bij de bank. Naast een KvK nummer krijgt u bij uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel tevens een BTW nummer. Ook dit is verplicht voor online ondernemers omdat u hiermee belastingaangifte kunt doen, waaronder de maandelijkse omzetbelasting. Het is belangrijk dat u zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel voordat u begint met het online ondernemen. Wanneer u een webshop opent zonder BTW nummer mag u geen BTW heffen over de artikelen die u aanbiedt.

4. Kies een systeem

Met systeem wordt het softwarepakket bedoeld waarmee u de webshop online gaat opbouwen. U kunt er voor kiezen een Open Source pakket te gebruiken, waarbij u zelf de hele software ontwerpt. Prestashop is een voorbeeld van een gratis te downloaden Open Source pakket. Dit is goedkoop, maar wanneer u geen doorgewinterde ICT 'er bent is dit een tijdrovende en bijna onmogelijke optie. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden. U kunt ervoor kiezen uw webwinkel op maat te laten maken. Voordelingonline.nl is een bedrijf waar u uw eigen webshop volledig kunt laten ontwerpen. Voor 899,90 euro per jaar wordt uw webshop inclusief teksten, foto's, formulieren en producten compleet opgeleverd. Deze optie is een stuk duurder dan de eerste, maar u heeft er geen omkijken meer naar. Een derde optie is gebruik te maken van een bestaand webshop programma. Dit is een goede optie wanneer u niet de kennis heeft om een softwareprogramma te ontwerpen en wanneer u toch op een betaalbare manier wilt beginnen. Elexio is hier een voorbeeld van. Het is een compleet, uitgebreid systeem waarbij u direct van start kunt gaan met het online verkopen van uw product. Het bedrijf biedt verschillende pakketten aan, van €50,- euro tot €95,- euro per maand.

5. Richt de website in

Het inrichten van uw webshop is te vergelijken met het inrichten van een huis; alle producten dienen een plekje te krijgen in hun nieuwe online omgeving. Het is belangrijk dat uw webshop gebruiksvriendelijk wordt ingericht zodat klanten direct weten waar we kunnen vinden wat ze zoeken. Zet alle producten in de webshop en beslis welke informatie u bij ieder product wilt geven, zoals productomschrijvingen, specificaties en fotomateriaal. Beeld zegt vaak meer dan tekst. Duidelijke foto's van goede kwaliteit geven uw klanten een duidelijker beeld van een product dan alleen een stukje tekst. Bedenk daarnaast welke verkoopprijs u wilt gaan hanteren; op termijn moeten deze prijzen hoog genoeg zijn om winst te maken en tegelijkertijd moeten deze prijzen laag genoeg zijn om concurrerend te zijn. Bij de inrichting van uw webshop hoort ook het opstellen van algemene voorwaarden over de betaling, levertijd, garantie en geschillen. Hier vindt u modelvoorwaarden die de KvK heeft opgesteld voor een webshop. Als laatste kan het ook interessant zijn om links te plaatsen naar uw Social Media pagina's, zoals Facebook en Twitter. Door u webshop ook te profileren op deze kanalen kunt u snel, gratis en gemakkelijk met eventuele klanten in contact komen. Hier vindt u meer informatie over waarom u wel of geen Social Media voor uw webshop kunt gaan inzetten.

6. Kies een betaalsysteem

Hoofddoel van uw webshop is dat u er geld mee wilt gaan verdienen. Dit vereist een goed betaalsysteem. Er zijn verschillende mogelijkheden om klanten af te laten rekenen, zoals iDeal, creditcard of via een machtiging. iDealis een handig betaalsysteem waarmee klanten betalen via internetbankieren van hun eigen bank. Een andere mogelijkheid is gebruik maken van een Service Payment Provider. Dit is een bedrijf die alles met online betalingen voor u afhandelt, van creditcard tot incasso, overschrijvingen en iDealsystemen. Hier hangt een prijskaartje aan, maar het scheelt u wel een hoop tijd omdat dit bedrijf alle administratie met betrekking tot betalingen voor u beheert.

webshop1

7. Test uw webshop voor de live-gang

Voordat uw webshop de lucht in gaat is het belangrijk dat alles werkt. Dit kunt u doen door zelf iets te bestellen uit uw eigen webshop. Daarnaast kunt u ook een aantal vrienden of familie vragen uw webshop te bekijken en te testen. Niet alleen de winkel moet technisch in orde zijn; deze manier van testen biedt ook gelegenheid voor feedback op uw huisstijl, gebruiksvriendelijkheid en producten. Op deze manier komt u niet voor verassingen te staan en weet u zeker dat de bestellingen daadwerkelijk aankomen. Onthoudt wel; u bent de ondernemer en de ontwerper van uw webshop. Iedereen heeft een mening maar u bent degene die beslist!

8. Reclame maken

Ook voor een webshop moet reclame gemaakt worden, de webshop staat niet automatisch bovenaan in google. Maak slim gebruik van SEO, Social Media, kranten, mond-op-mond reclame en uw eigen netwerk. Een andere manier om uw website onder de aandacht te brengen is het zelf actief reageren op andere blogs of websites die een link hebben met uw eigen product. In uw reacties kunt u een link plaatsen naar uw eigen website. Omdat zoekmachines onder andere kijken naar het aantal links naar uw website, loont het al snel de moeite. Hier vindt u meer tips om meer bezoekers naar uw website te trekken.

De laatste tips

Wanneer uw de acht bovenstaande tips opvolgt moet het opzetten van een webshop zeker lukken. Tot slot nog een aantal tips die u gedurende het hele proces in uw achterhoofd kunt houden; - Onderschat niet hoeveel tijd erin zit, het opzetten van een goede webshop kan zo een aantal weken kosten, zeker wanneer u dit in de avonduren wilt doen! - Wanneer u van te voren weet dat u ergens niet goed bent; besteedt het dan uit. Het ontwerpen van een logo kan voor iemand een enorme klus zijn. Besteed in dat geval uw tijd aan iets wat u wel ligt, en laat uw logo door iemand anders ontwerpen - Met het opstarten van een webshop bent u echt aan het ondernemen. Wanneer u gaat ondernemen krijgt u met bepaalde wetgeving te maken. Hier vindt u waar u rekening mee moet gaan houden.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!