Places logo
Menu

Online Marktplaatsen: vind de juiste freelancer!

Online Marktplaatsen: vind de juiste freelancer!

Een baan voor het leven komt steeds minder voor. Werkend Nederland wisselt regelmatig van werkplek: op zoek naar een nieuwe uitdaging, een andere omgeving of een andere functie. Sommige mensen besluiten zelfs om zich helemaal niet meer te binden aan één organisatie. Zij beginnen voor zichzelf, als zzp'er of freelancer. Eigen baas zijn betekent veel vrijheid, maar ook veel onzekerheid. Want waar vind je de juiste klus? Tegelijkertijd zijn ondernemers op zoek naar de juiste freelancer als -tijdelijke- versterking voor hun personeel. Om met elkaar in contact te komen, maken freelancers en ondernemers steeds vaker gebruik van online marktplaatsen. Dé online ontmoetingsplek voor professionals. Zoals ook ondernemers en freelancers in vele soorten en maten bestaan, zo zijn er ook verschillende online marktplaatsen. Lees mee en vergelijk!

Vraag en aanbod

Een online marktplaats is een website waar zzp'ers en freelancers hun diensten aanbieden. Deze diensten variëren van schilderwerkzaamheden tot communicatieadvies. Ondernemers plaatsen op hun beurt de projecten waar ze nog personeel voor zoeken. Zo moeten werknemers soms tijdelijk vervangen worden vanwege ziekte of (zwangerschaps)verlof. Zowel ondernemers als freelancers kunnen een profiel aanmaken op de website, waar zij ook hun branche en voorkeuren in kunnen stellen. Zo krijgen zij meldingen als er nieuwe, interessante projecten geplaatst worden. Een online marktplaats is dus een platform waar vraag en aanbod samenkomen.

online-marktplaatsen-1

Freelance.nl

De website Freelance.nl is volledig gericht op opdrachtgevers en freelancers. De projecten zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Zo is er zorg&welzijn, management en tekst&vertaling. Bovenaan de webpagina vindt u een overzicht van de meest recente projecten. Freelancers kunnen zich gratis registreren en ook ondernemers krijgen een kosteloos account aangeboden. Voordelen: overzichtelijk, gratis en makkelijk in gebruik. Nadelen: beperkt zich vaak tot administratieve werkzaamheden.

Jobbird.com

Jobbird is één van de grootste banenwebsite van Nederland. Hier vindt u duizenden vaste banen, uitzendbanen én klussen voor freelancers. Daarnaast is Jobbird een handige site vol tips voor sollicitaties, het schrijven van je CV en informatie over bedrijven. Jobbird richt zich naast Nederland ook op banen in de rest van Europa, en is daarmee erg geschikt voor freelancers die buiten de Nederlandse grenzen willen werken. Ondernemers vinden er hun internationale personeel. Een bedrijf dat vaak zaken doet met Duitsland, kan bijvoorbeeld op zoek zijn naar Duitssprekende medewerkers om het bedrijf te vertegenwoordigen in Duitsland. Voordelen: nuttige informatie voor ondernemers en freelancers, veel vacatures, ook internationaal. Nadelen: niet specifiek gericht op freelancers, erg drukke en onoverzichtelijke site.

Marktplaats.nl

Ooit was Marktplaats een website waar mensen elkaar hun oude spullen verkochten. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig worden naast gebruikte spullen ook huizen, cursussen én banen aangeboden. Marktplaats is met miljoenen bezoekers per week één van de meest bezochte websites van Nederland. De site heeft daarom een groot bereik, wat handig is voor freelancers en ondernemers. Het aanbod is ook erg uitgebreid. Zo is het aanbod verdeeld over 8 categorieën, waaronder kleine reparaties, zakelijke diensten en feest uitjes & vrije tijd. Bovendien kunt u per advertentie zien of de freelancer direct beschikbaar is. Wat minder handig is aan de site, is dat vraag en aanbod door elkaar staat. Voordelen: groot aanbod en groot bereik, advertentie kan tegen betaling bovenaan de lijst worden geplaatst. Nadelen: Veel reclame, onduidelijk wat vraag en wat aanbod is.

LinkedIn.com

Ook linkedin.com is een website met veel bereik. Vooral binnen de LinkedIn-groepen kunt u als bedrijf doelgericht zoeken naar freelancers. Je hebt LinkedIn-groepen voor bedrijven, maar ook voor hele branches. Freelancers plaatsen op hun beurt oproepen waarin zij hun diensten aanbieden. Het grote voordeel van LinkedIn is dat er heel gericht kan worden gezocht naar vacatures. Zo heeft elke branche zijn eigen netwerk, en kan er ook op regio gezocht worden. Voor beide partijen is het van belang dat het LinkedIn-profiel zo compleet mogelijk is. Zo vergroten freelancers de kans om gevonden te worden als zij hun CV toevoegen, en worden bedrijven aantrekkelijker naarmate zij meer informatie toevoegen. Een ander voordeel van LinkedIn is dat het de ideale plek is om te netwerken. Door collega's en vrienden toe te voegen komt u in aanraking met veel verschillende bedrijven, waardoor u tijdens sollicitaties niet geheel onbekend bent met de andere partij. Voordelen: veel bereik en de mogelijkheid om gericht te zoeken, o.a. in eigen netwerk. Nadelen: Aanmelden is verplicht en profiel moet up-to-date zijn, breed netwerk nodig.

online-marktplaatsen-2

Minder bekende online marktplaatsen

Naast de grote websites zijn er ook de minder bekende online marktplaatsen. Toch zijn deze zeker het overwegen waard. Zo is Hoofdkraan een handige tool om freelancers in de regio te vinden én vergelijken. Daarnaast zijn ook gespecialiseerde websites zoals Project IT interessant. Op deze volledig gratis website vindt u snel ICT specialisten in verschillende branches. Zoekt u liever in een wat informelere omgeving? Kijk dan op Lancelots.nl, een forum waar u vrijblijvend kunt reageren op berichten van freelancers.

Waar te beginnen?

Naast bovengenoemde websites zijn er uiteraard nog tal van andere online marktplaatsen te vinden. De vraag is daarom welke voor u geschikt is. Bent u op zoek naar de allerbeste kandidaat van Nederland? Probeer dan één van de grotere websites zoals jobbird.nl. Of wilt u van tevoren weten wie u uitnodigt? Kijk dan eens in uw eigen netwerk, of in dat van uw collega. Welke online marktplaats u ook zoekt, zorg ervoor dat u goed vindbaar en bereikbaar bent voor vragen. Dit geldt naast ondernemers ook zeker voor freelancers. Voorzie uw profiel van zoveel mogelijk informatie en laat altijd een telefoonnummer achter. Zo haalt u binnen no-time het beste personeel in huis! Zorg er als ondernemer voor dat uw bedrijfsgegevens goed vindbaar zijn via Telefoonboek.nl. Bent u nog niet te vinden op Telefoonboek.nl? Meld uw bedrijf gratis aan op Places.nl en beheer daar te allen tijde uw bedrijfsgegevens.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!