Places logo
Menu

Ondernemen in het buitenland: waar vindt u ondersteuning?

Ondernemen in het buitenland: waar vindt u ondersteuning?

Internationaal ondernemen is voor veel ondernemers een grote stap. Stelt u zich voor: u wilt uw kansen benutten in het buitenland. Dan is het waarschijnlijk dat u te maken krijgt met verschillen in regelgeving, taal en cultuur. Hoe u als MKB'er deze verschillen het beste kunt overbruggen, is zelf vaak lastig te bepalen. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Places.nl bespreekt in deze blog waar u ondersteuning kunt vinden als uw bedrijf over de Nederlandse grens wil gaan werken. Er zijn namelijk een hoop hulpmiddelen voorhanden. Ondernemen in het buitenland kan u veel voordelen opleveren. U geeft uw onderneming de kans om te groeien, en kunt zo uw omzet en winst vergroten. Bovendien bent u dan minder afhankelijk van de Nederlandse markt, want risico's verspreidt u over een grotere regio. Door uw grenzen te verleggen en in het buitenland te werken kunt u daarnaast nieuwe markten ontdekken en internationale contacten leggen. Maar hoe te beginnen?

Kamer van Koophandel: Programma SIB

De KvK steunt MBK-ondernemers met weinig of geen ervaring met exporteren. De KvK begeleidt u en adviseert u of uw bedrijf internationalisering aankan, uw product of dienst concurrerend genoeg is en in welk land u het beste kunt starten. Met het programma Starters International Business (SIB) kunt u binnen 3 maanden een stappenplan opstellen, waarmee u direct aan de slag kunt. Wilt u weten of het programma SIB ook voor uw onderneming geschikt is? Met de exportcheck van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat u na in hoeverre uw organisatie exportklaar is. Daarnaast heeft u een dan een handig startpunt voor verdere gesprekken met bedrijfsadviseurs.

Erasmus for Young Entrepreneurs

Aan het Erasmus for Young Entrepreneurs programma kunnen zowel jonge als ervaren bedrijven deelnemen. Het is een grensoverschrijdend uitwisselingsprogramma waarbij startende ondernemers de kans krijgen om tot een half jaar kennis op te doen bij een ervaren kleinschalige onderneming in een ander EU-land. Ervaren ondernemers vergroten op hun beurt onder meer de zichtbaarheid van hun bedrijf door deelname aan het programma. De kosten voor startende ondernemers kunnen gedeeltelijk worden gedekt met een beurs van de Europese Commissie.

internationaal ondernemen

FME Internationaal Ondernemen

Veel technische bedrijven in Nederland opereren internationaal. FME Internationaal Ondernemen biedt ondernemers in de technische sector ondersteuning op het gebied van export, inkoop, uitbesteding en verplaatsing van productie. Heeft u een technische onderneming, dan kunt u bij FME dus terecht voor advies & ondersteuning, trainingen & workshops, internationale juridische ondersteuning en internationaal ledenvoordeel.

Rabobank International Desks

De Rabobank beschikt over een uitgebreid netwerk aan International Desks die Nederlandse bedrijven ondersteunen. Grote en kleine bedrijven uit alle sectoren kunnen hier terecht. Als ondernemer met internationale ambities kunt u de hulp inschakelen van specialisten die aan deze International Desks verbonden zijn. Ze zijn op alle continenten aanwezig en spreken Nederlands en de lokale taal. Daarnaast zijn ze op de hoogte van lokale wet- en regelgeving en de lokale marktontwikkelingen. Ten slotte beschikken de Rabobank International Desks over lokale netwerken en kunnen zij u in contact brengen met relevante lokale overheden, juristen, fiscalisten en accountants. Wilt u nagaan welke ondersteuning de Rabobank u kan bieden bij internationaal zakendoen? Klik dan hier.

Dutch Trade Board (DTB)

Het Dutch Trade Board is een samenwerkingsverband van partijen uit het bedrijfsleven en de overheid. Het DTB stimuleert de positie van Nederlandse ondernemingen in het buitenland, voornamelijk in Brazilië, India, Rusland en Turkije. U kunt bij DTB terecht voor specifieke informatie, gericht op het starten met export en informatie over exportmarkten. Daarnaast vindt u er sjablonen voor exportplannen, en tips voor exportprijsberekening. Ook bieden zij aanvullende informatie over de afwikkeling van exportorders, douane en de juridische aspecten die daar bij komen kijken. Meer informatie over DTB vindt u hier.

buitenland

Netherlands Business Support Offices (NBSO's)

Is er in het land waarnaar u wilt exporteren geen Nederlandse ambassade of consulaat aanwezig, dan kunt u terecht bij Netherlands Business Support Offices. De NBSO's worden door Nederlanders gerund en worden in hun werkzaamheden bijgestaan door lokale medewerkers. Samen helpen ze u bij het vinden van zakenpartners, marktinformatie op maat en informatie over wet- en regelgeving in uw markt. Ook kunt u bij NBSO's terecht voor een zogenaamde zakenpartnerscan, waarbij u persoonlijk geïntroduceerd wordt bij mogelijke buitenlandse zakenpartners. Meer informatie over het NBSO-netwerk vindt u hier.

Partners for International Business (PIB)

Wilt u gezamenlijk met een groep van minimaal drie bedrijven de buitenlandse markt betreden, dan kunt u terecht bij het programma Partners for International Business. Nederlandse overheidsorganisaties en kennisinstellingen wisselen in dit programma kennis uit met hun buitenlandse tegenhangers en werken zo aan de oplossing van knelpunten voor het bedrijfsleven. Samen met de overheid wordt een strategisch actieplan gemaakt, waarin activiteiten worden vastgelegd om kansrijke markten te betreden. Zo kunnen private bedrijven vanuit hun eigen vakgebied een toegevoegde waarde leveren. Meer informatie over het programma PIB vindt u hier.

Tips

Naast het overbruggen van (problematische) verschillen in regelgeving, taal en cultuur tussen Nederland en het land waar u actief wilt zijn, is het ook de vraag hoe u het beste uw producten over de grens kunt brengen. Places.nl schreef hierover eerder al een blog, die vindt hier. Wilt u graag gebruik maken van één van bovenstaande mogelijkheden tot ondersteuning, dan kan het handig zijn een elevator pitch voor te bereiden. Dat is een boodschap van ongeveer één minuut, waarin u vertelt wat u als ondernemer kunt en doet. En nog belangrijker in dit geval: waarom juist u (financiële) ondersteuning verdient!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!