Places logo
Menu

Waarom vergrijzing een kans is voor u als ondernemer

Waarom vergrijzing een kans is voor u als ondernemer

Nederland wordt steeds grijzer. En dat is geen slecht nieuws. Het biedt juist talloze kansen; u moet ze enkel nog aangrijpen!

Vergrijzing?

De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking komt steeds hoger te liggen. De meeste Nederlanders zijn hiervan wel op de hoogte, al was het maar omdat de pensioenleeftijd verhoogd is. Waar de meeste Nederlanders echter niet bij stilstaan is dat hier natuurlijk ook kansen liggen.

De ING heeft onderzoek gedaan naar de mate waarop ondernemers inspelen op deze kansen. Hieruit kwam naar voren dat 70% dat naar eigen zeggen nog niet doet. Een aanzienlijk deel van de gevraagde ondernemers ziet het zelfs als een bedreiging. Places.nl zet voor u uiteen waarom het tegendeel waar is.

Waarom investeren?

Tussen 2000 en 2030 zal het aantal 65-plussers in Nederland verdubbelen. Deze gemeenschap komt er steeds welvarender voor te staan. De helft heeft meer dan een ton in bezit, al zit een deel van dit geld wel 'vast in stenen'. Dat wil zeggen: dit geld is geïnvesteerd in vastgoed en dus niet altijd beschikbaar voor besteding.

Desondanks stijgt het aandeel van 65-plussers in de totale bestedingen aanzienlijk. In 2030 zal dit percentage 35% zijn, en dit ondanks onzekerheid over de koopkracht onder 65-plussers. Hoe kunt u als ondernemer het beste hierop inspringen?

De mogelijkheden

Allereerst is het van belang om te realiseren dat de groep 65-plussers gevarieerd is. Zij hebben niet allemaal dezelfde interesses of behoeftes. Dat betekent dat de mogelijkheden van elkaar verschillen en dat het van u wordt gevraagd een focus aan te brengen. Op basis van het onderzoek zet Places.nl een aantal algemene lijnen voor u op een rij.

1. Veranderd bestedingspatroon

Met leeftijd verandert ook het bestedingspatroon. Er wordt minder auto gereden en huizen zijn al grotendeels afbetaald. Levensmiddelen, voornamelijk van betere kwaliteit, worden één van de meest belangrijke aspecten van het bestedingspatroon. Voorbeelden zijn koffie, wijn, fruit en vis. Daarnaast gaat er relatief meer geld naar collectes, huishoudelijke diensten en kranten.

2. Meer online

Ook 65-plussers gaan met de tijd mee. Steeds meer doen ook hun inkopen online. Uiteraard zullen zij ook steeds vaardiger worden met internet en online diensten. Ook hier liggen voor u kansen. Online adverteren kan u hier dus veel opleveren. Belt u voor advies naar 024 - 3555 299.

Waar liggen de kansen?

Er zijn drie zaken te onderscheiden die voor de groep 65-plussers van groot belang zijn.

Allereerst draait het om het vergemakkelijken. De mate van gebruikersgemak moet worden verhoogd en complexe handleidingen, helpdesks of aanvraagformulieren moeten worden versimpeld.

Daarnaast is het sociale aspect van groot belang. Uw bedrijf biedt een dienst of product, maar ook een zekere mate van verbinding. Persoonlijk contact is hierbij van belang, dus telefonische service in plaats van online contactformulieren of e-mails.

Als laatste en misschien wel meest belangrijke factor geldt 'maak het leuker'. 65-Plussers hebben meer tijd. Het draait niet meer allemaal om efficiëntie en functionaliteit.

Begin vandaag!

Het hoeft niet moeilijk te zijn om in te spelen op de kansen die vergrijzing u biedt. U kunt zelfs vandaag nog beginnen.

Er zijn dus veel manieren om in te spelen op deze mogelijkheden. De groep 65-plussers is gevarieerd. Het is daarom belangrijk dat u, als u op de kans inspeelt, ervoor kiest om focus aan te brengen. Meer over de verschillende groepen en een meer gedetailleerde aanpak kunt u vinden in het complete onderzoek.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!