Places logo
Menu

Dit moet u weten over Goodwill!

Dit moet u weten over Goodwill!

Goodwill is de meerwaarde van een onderneming die vanwege de inkomsten verwacht mogen worden dankzij de klantenbinding die is opgebouwd in de loop van de jaren. Een ondernemer heeft deze goodwill opgebouwd doordat hij een voorsprong heeft in kennis, reputatie en imago. Deze meerwaarde wordt uitgedrukt in een geldbedrag dat u zelf, met de omstandigheden die bij u van toepassing zijn, kunt berekenen.

Ondernemingsgoodwill

Dit is de goodwill van de onderneming door bijvoorbeeld een zeer uniek recept of idee waardoor een bekend product, dienst of vestigingspunt is ontstaan voor de onderneming. Bij overdracht van onderneming zal dan de gehele onderneming, inclusief naam, producten en eventuele octrooien op de koper overgaan. De nieuwe ondernemer zal de zaak met alle kwaliteiten kunnen overnemen en het klantenbestand zal daarom ook niet snel afnemen.

Persoonlijke goodwill

Naast ondernemingsgoodwill bestaat er ook persoonlijke goodwill. De goodwill van een bepaalde onderneming leunt in dit geval dan volledig op de kwaliteiten van de ondernemer. Het is belangrijk om te weten of de goodwill hierop steunt, want bij de verkoop van deze onderneming zal het uitmaken of de ondernemer verbonden blijft aan het bedrijf. Als de ondernemer vertrekt, dan kan de goodwill sterk verminderen omdat klanten met deze ondernemer vertrekken. Houd hiermee dan ook rekening indien u over gaat tot overname of verkoop van een onderneming.

Afschrijven van de goodwill

Om uw brutowinst zo laag mogelijk te houden en zo minder belasting te betalen, moet u de betaalde goodwill zo snel mogelijk afschrijven. Dit kunt u doen door de positieve goodwill te activeren en af te schrijven over de verwachte economische levenduur, hierbij wordt uitgegaan van maximaal 20 jaar. Wilt u langer dan een periode van 20 jaar afschrijven, dan dient jaarlijks getoetst te worden of er sprake is van een duurzame waardevermindering. Indien er sprake is van negatieve goodwill, dan is de afschrijving afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Indien het samenhangt met verwachte toekomstige verliezen en uitgaven, dan moet de goodwill ten gunste van het resultaat worden gebracht op het moment dat de bedoelde verliezen en uitgaven zich voordoen. In andere gevallen dient de negatieve goodwill opgenomen te worden bij de herwaarderingsreserve en dient dan geleidelijk vrij te vallen ten gunste van het resultaat.

Meer tips

Voor meer tips en nieuws voor ondernemers kunt u kijken op Places.nl. Wilt u meer weten over wat Places.nl voor u kan betekenen? Neem voor informatie vrijblijvend contact op met onze klantenservice op 024 - 3555 299, we helpen u graag verder!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!