Places logo
Menu

Nieuwe regels voor zzp'ers: de verklaring arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt

Nieuwe regels voor zzp'ers: de verklaring arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt

Per 1 mei 2016 geen VAR meer voor zzp"ers

De wet Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp"ers zal vanaf 1 mei 2016 niet langer bestaan. Om u even op te frissen: met de VAR wordt vastgesteld of bedrijven over de inkomsten van zzp"ers loonheffing moeten betalen of inhouden. Zo ja, dan is de zzp"er in dienst bij de werkgever. In deze blog vertelt Places.nl u alles over de vervanger van de VAR en de gevolgen voor u als ondernemer.

Van VAR naar DBA

Waarom wordt de VAR afgeschaft? Deze huidige overeenkomst tussen opdrachtgever en zzp"er maakt schijnzelfstandigheid mogelijk en is voor de Belastingdienst lastig te controleren.

De nieuwe wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) regelt vanaf mei 2016 de relatie tussen beide partijen. Het zijn modelovereenkomsten tussen zzp"ers en opdrachtgevers die de VAR gaan vervangen. De modellen worden opgesteld door de Belastingdienst en zijn door zzp"ers en opdrachtgevers te downloaden. Klik hier ook voor een uitgebreid overzicht van de verschillende categorieën die er zijn: algemene modelovereenkomsten, voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen, en individuele overeenkomsten.

Het is aan te raden dit overzicht in de gaten te houden, want de Belastingdienst publiceert de komende tijd regelmatig nieuwe overeenkomsten. Overeenkomsten kunnen ook zelf worden opgesteld door belangenorganisaties, individuele opdrachtgevers of intermediairs en worden voorgelegd aan de Belastingdienst ter beoordeling. Het laten beoordelen door de Belastingdienst is niet verplicht. De opdrachtgever moet dan zelf bepalen of hij wel of geen loonheffingen moet betalen.

Gevolgen voor u als opdrachtgever of zzp"er

Maar wat betekent dit nu voor u als ondernemer? De verantwoordelijkheid voor de opdrachtgever wordt groter, omdat hij een grote rol krijgt bij de invulling van de modelovereenkomst. De financiële gevolgen dient hij voortaan voor zijn rekening te nemen. Er is geen risico op naheffingsaanslagen of boetes als zowel opdrachtgever als zzp"er volgens de door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst werken. De opdrachtgever hoeft met een overeenkomst geen loonheffingen in te houden en te betalen aan de zzp"er, want er is bij werken volgens de voorwaarden van de overeenkomst geen sprake van een dienstverband tussen de partijen. De zzp"er is dan niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA).

Van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 geldt een overgangstermijn. In deze periode waarin zzp"er en opdrachtgever hun werkwijze kunnen aanpassen naar de (model)overeenkomst, houdt de Belastingdienst toezicht zonder maatregelen te nemen.

Houd regelmatig de Places blog in de gaten voor meer veranderingen voor u als ondernemer!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!