Places logo
Menu

Nederlandse startups moeite met opschalen

Nederlandse startups moeite met opschalen

Startups in Nederland hebben moeite met opschalen. Het aantal startups dat snel groeit is de laatste twee jaar gestagneerd. De startups lopen tegen grenzen aan. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Centre of Entrepreneurships (ECE) en Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.

Nauwelijks nieuwe startups doorgegroeid

Uit de gesprekken met jonge, snelgroeiende bedrijven blijkt dat snelle groei pas wordt gerealiseerd na een relatief lange aanloopperiode. Onderzoeker Justin Jansen definieert een opgeschaald bedrijf als een bedrijf met een gemiddelde groei van 20% of meer per jaar in werknemers en/of omzet, gedurende een periode van drie jaar. Ook moet het bedrijf minstens 10 FTE hebben aan het begin van die periode. De groei van jonge startups is gestagneerd. De startups lijken meer moeite te hebben met opschalen.Onderzoeker Martin Luxemburg wijt dit aan verschillende factoren. 'Markten worden steeds complexer en voor jonge bedrijven ontstaat er steeds meer concurrentie.' Ook maakt de snelle opkomst van nieuwe technologieën het lastiger voor startups om op te schalen. Als jonge startup beschik je bijvoorbeeld niet over een grote hoeveelheid data die voor bepaalde technieken essentieel kunnen zijn.

MKB'ers groeien door

Bij gevestigde midden-en kleinbedrijven is het gelukkig een ander verhaal. De nieuwe aanwas van mkb-bedrijven groeien juist wel het afgelopen jaar. Het aantal opgeschaalde mkb-bedrijven zijn met 18% toegenomen. Voor het eerst sinds jaren zijn er meer mkb-ondernemers aan het groeien dan aan het krimpen. Volgens onderzoeker Luxemburg hebben mkb'ers meer marktkennis, kapitaal, mensen en een netwerk. Mogelijk groeien de startups uiteindelijk wel, maar zodra dat gebeurt worden ze wellicht niet meer als startup gezien, maar als mkb-bedrijf.

Startups belangrijk voor Nederland

Volgens de onderzoekers Luxemburg en Jansen zijn startups erg belangrijk voor Nederland. 'Ze vormen de bodem van het bedrijfsleven. Wel zou de overheid een beter startup beleid kunnen voeren.' De afgelopen twee jaar richtte de overheid zich qua subsidiëren meer op opgeschaalde bedrijven. Een goed beleid voor startups, zou startups wellicht kunnen helpen met opschalen naar een groter bedrijf. Uit gegevens blijkt dat 60 procent van de startups uiteindelijk faalt wegens het ontbreken van een markt. Het is volgens onderzoeker Luxemburg belangrijk dat startups leren of er markt is voor hun idee door bijvoorbeeld techneuten meer marktdenken bij te brengen. Bovendien kan de overheid startups bevorderen door goede ecosystemen in steden op te zetten door bijvoorbeeld financiering te bieden, startuphubs te creëren en onderwijs te bieden. Het is volgens de onderzoekers wel belangrijk om als stad te bedenken wat voor profiel je hebt en daar vervolgens je beleid als stad op aan te passen om startups aan te trekken. Een stad zoals Zoetermeer richt zich bijvoorbeeld volledig op ICT en probeert bedrijven in die branche aan te trekken. Dit creëert een bevorderlijk startup klimaat wat kansen vergroot als bedrijf.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!