Menu

Microsoft schendt met Windows 10 de privacywet



Microsoft schendt met Windows 10 de privacywet

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens verzamelt Microsoft met Windows 10 zonder duidelijk toestemming te vragen vertrouwelijke gegevens van haar gebruikers. Daarnaast laat Microsoft ook niet weten wat er precies met deze gegevens gedaan wordt.

Wanneer de standaardinstellingen van kracht zijn, dan verzamelt Microsoft automatisch data over appgebruik maar ook worden bijvoorbeeld browseractiviteiten bijgehouden. Het is niet helemaal duidelijk wat Microsoft met de gegevens doet. Wat wel bekend is, is dat zij de data onder andere gebruikt om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden.

Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat er in Nederland meer dan vier miljoen gebruikers zijn van Windows 10. Wanneer Windows 10 wordt geïnstalleerd, kan wel worden geselecteerd in welke mate Microsoft persoonlijke data mag verzamelen. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt echter dat dataverzameling bij de instellingen standaard uitgeschakeld moet zijn. Gebruikers kunnen dan eventueel zelf kiezen om het aan of uit te zetten.

Microsoft laat weten dat de dataverzameling makkelijk kan worden uitgeschakeld, zij ziet geen grote problemen. Zij toont wel begrip ten opzichte van de Autoriteit Persoonsgegevens en wilt aan de wensen tegemoet te komen. Dit wederzijdse begrip maakt het ook dat de Autoriteit Persoonsgegevens nog geen boetes uit wilt delen.

Makkelijk uitgeschakeld

Zoals Microsoft ook al heef laten weten is de dataverzameling makkelijk uit te schakelen.Wanneer er naar instellingen wordt genavigeerd, staat er een kopje "privacy". Onder dat kopje staan de instellingen met betrekking tot dataverzameling. Hier kunnen ze worden uitgeschakeld.


Delen:



Reacties


Zoeken
Zoek